Steinen 99 - FLY, HOTELLER OG INTERNETT
Under en stein i skogen

Pompende Romper et Kvart Tiår Etterpå!

Dagens Nøtt, lagt ut SIST i mars 2001, er ei HATartikkel mot Hoteller og Flyselskap! jeg skreiv i SPETEMBER 1998.

Utgangspunktet for kritikken er at jeg, som er ForetningsKunde og (svært ofte) FullPrisBetaler, får BetalPornoFilm (som jeg IKKE har bruk for/ønske om) på reiser, men IKKE får den SørVissen som jeg har aller mest bruk for/ønske om:

- Nett overalt og alltid!
- Telefon i fly!

I år har jeg vært i 8 land (9 med desember i fjor) og brukt Internett i alle unntatt ett. I over halvparten av 01 har jeg bodd på hotell. Jeg har vært ei uke på fly og flyplasser.

Er ting forandra?

Og hva med Telefoni i FLY?

Og hva med fx Oslos FlyPlass, den beryktede VenteMyra, alias TåkeMoen, som jeg hadde så lave forventninger til i 1998?

Noe nytt (Hm?) om AKKURAT InterNett og Telefon i FLY kom på ei PresseKonferanse jeg var på i JANUAR 2000! Jeg skriver om det i en EkstraStein HER.

Der lova jeg forresten å legge ut DENNE NØTTA i løpet av våren 2000 ... og det er ANDRE spådommer der som åsså ikke stemmer. (Men DET er faktisk nokså SPENNENDE!)

Både DAGENS (2 1/2 år gamle) Nøtt og FJORÅRETS SmåNøtt som vi Peker På ovafor, krever en OPPDATERT KOMMENTAR.

Derfor kommer en FORTSETTELSE på DAGENS STEIN - skrivi i APRIL 2001! - Under Steinen 101!

(Dagens Nøtt er skrivi i SEPTEMBER 1998, og publisert PP for første gang i en VESENTLIG KORTERE VERSJON i PCWorld 11 1998)

(Offentliggjort på Nettet i LANG versjon første gang 2001-03-30)

FLY, HOTELLER OG INTERNETT

Dette skal handle om romper som pomper og redsel for å dø! Kort sagt: Om å bo på hotell, sitte i vonde flyseter og (ikke ha) Internett.

Dette kommer nå fordi Jon m(ichelet) ba meg om å by'ne å melde TEATER for KLAMPEKASSEN igjen. Det skjedde samtidig med at høstsesongen for å prate begynte...og jeg satt timevis i fly og enda flere timer på flyplasser.

Og jeg blei ENDA mer frustrert enn vanlig! Fordi:

1) GLADIATORLIV

For 13(!) år sida, da jeg så 40-årsdagen nærme seg (og syntes jeg så grava åpne seg), fant jeg ut at jeg var lei av å ha sjef. Så jeg blei frilank-skriver (= med lanken fri til å skrive overalt).

Pussig nok var det samtidig med at alle redaktører i Norge var blitt enten mine ungdomsvenner eller politiske ungdomsfiender Og syntes det var FESTLIG å be meg skrive. (Eks-radikalera fikk tårer i øya med tanke på sin vakre ungdom når'em traff meg - og ex-unge-høyregutta fniste av fryd over at de våga å gjørra no så DRISTIG som å trykke Tøgrim!)

Altså kunne jeg plutselig leve av å skrive! Og jeg blei frilanker - uten å ane at da fikk jeg en slemmere sjef enn jeg noen gang før hadde hatt (=meg sjæl!).

Etterhvert var jeg heldig (og lat?) nok, til at jeg kunne skrive BARE om saker som interesserte meg. Fx om Thor Heyerdahl - og teater - og datamaskiner.

2) VIDE VILLE VERDEN

Men fordi sjefen (=meg!) var så veldig interessert i dette SJØL, dreiv han meg ut på VEIENE for å jobbe med sånt. Både de humpete LANDEveiene og de enda mer humpete LUFTveiene.

Fx sendte NRK meg til Peru for å treffe Thor Heyerdahl. Og Sigurd Allern i Klassekampen hyra meg fra å dra fra landsende til landsende for å se på skuespill. Og en fjernsynsjobb sendte meg verden rundt for å intervjue interessante DagaGurier.

Jeg har flyskrekk...og er lei av hotellsenger...men kan'ke ta smålige hensyn til det når jeg jobber med sånt som jeg elsker! Så da Jon i sommer ba meg om å skrive mer om teater, var'e sjølsagt umulig å si nei. Jeg har jo tross alt STIFTA den avisa (og finni på navnet!) tilbake i den grå oldtid (1969!), lenge før de fleste av dere var født, i 1969! Og etter at Sigurd hyra meg som melder i 1993 hadde jeg flere fine år da jeg så mer teater enn nesten alle i Norge, trur jeg... Jeg får abstinens både av å IKKE skrive der og IKKE se teater.

IBSEN og ØGRIM

Og jeg starta å melde igjen da sommer'n var på hell, ved å gå på Ibsen(fest)Ival. (Jeg har skrivi minst 300 artikler om HI siden 1986 og mener EGENTLIG at jeg skjønner Henrik BEST - men det sier jeg ikke til noen!) 12 forestillinger fikk jeg med meg, på 9 dager.

Bare at nå hadde prate-om-data-og-framtida-sesongen begynt! Så SAMTIDIG var jeg 2 dager i Nesna, en dag i Vestfold, og en halv dag i Telemark. + at jeg prata i Asker og Oslo og sånn. Sånt går greit, så lenge det er morro! sier sjefen til meg da. (Og nevner jeg flyskrekken min, svarer han grovt og udanna: Den DRITER jeg i!) Og det har'n jo rett i...

Bare at jeg har et LOGISTIKKPROBLEM:

Åssen skal jeg få SENDT OVER saker til avisa når jeg fx var i TØNSBERG natta etter at jeg så et støkke i SKIEN?

Og åssen skal jeg få svart på E-posten min, som jeg lever av, fordi det nå er DER jeg får de fleste jobbene - tilmed flere enn på MOBBEN, som i samsvar med FrilansRELIGIONENS FØRSTE BUD alltid er slått på? (FLRs 1. bud: Det er synd mot FrilansGuden å ikke ha telefonen på når noen ringer for å kaste penger på deg?)

4) DATADÆVELSKAP

Nå hører jeg at noen av dere lesere har greie, kjipe svar til meg (jeg har nemlig tilgang til TankeNettet, så jeg kan HØRE hva dere TENKER mens dere leser):

- Det fixer'n sjølsagt LETT med MOBILTELEFON og BÆRBAR PC!

Altså: HVA KLAGER TRON FOR?

Men: Dagen før IbsenIvalen kom det BLÅ RØYK ut av kontakten på den bærbare PCen min. Jeg trakk den ut... og stupte avgårde til min venn Baron Frankenstein, som lirka kontakten MEGET forsiktig inn igjen. Men alt var dødt!

Og ettersom kassa er gammal og ukurant visste ikke den nåværende forhandler'n åssen den skulle åpnes... Baronen sier han kan redde dataene, men det vil ta litt tid.

Og jeg har vanvittig trange dager og ingen tid til å kjøpe eller låne no helt nytt!

Jeg blei ikke så sjokka. For ALLE bærbare jeg har hatt til nå (20? 25?) har klappa sammen før eller seinere (Og la meg gjenta enda en gang: Jeg HATER roterende disker i bærbare kasser!)

(Dessuten: Å RINGE med modem om natta gjennom et ukjent hotellsentralbord er egentlig ikke no'n opsjon hvis du BÅDE skal sove og IKKE har garanti for at Bill Gates betaler telefonregninga. Men uansett hadde jeg jo ikke noen oppegående maskin å ringe FRA!)

5) BlyantspisserMaskina

Nå ær'e noen GAMLE lesere som tenker:

- Men var'e ikke Tøgrim som sendte artikkel til PCW i fjor sommer, som han skreiv på et billig hotellrom i Sidney, Australia på en NOKIA 9000? Hvorfor bruker han ikke den - i nødsfall? Nei, kjære venner. I virkeligheten ær'e ikke så lett. For: Nå vil jeg minne de av dere som husker artikkelen fra Sidney om at å SKRIVE på tastaturet dens, krever at du har med blyantspisser for å få fingertuppene små nok - og at jeg har LOVET å aldri prøve å skrive noen ny artikkel på den. Men, dessuten: Da Arnfinn Christensen i NRK p2 og jeg var på Tenerifa i desember for å intervjue Heyerdahl, mista jeg en liten lade-klædd som må henges under den maskina. Og ingen av TeleForhandlera jeg var innom i januar hadde den inne... så 9000 lå dau til i august, da jeg tilfeldigvis fant klædden i ei sjappe på veien opp til Otta.

Jeg lada lykkelig, og forberedte meg på å fyre opp telefonen...Men hadde glemt koden - det oppdaga jeg da jeg hadde prøvd'n 2 ganger, og fikk melding om at nå var kortet sperra. Telefon til Telenor: De sender ny kode, det tar 14 dager. Javel. Og jeg må avgårde om ei lita halvtime for å jobbe. Jeg skal jobbe i 9 dager som er så tette at sprekkene er som mellom de berømte steinene i murene oppe Andesfjella: Du kan'ke få pressa et knivblad imellom.

Jeg ha'kke no tid til å stikke innom en forhandler og kjøpe et helt nytt sett, eller ringe rundt blant mine snille kamerater for å se om noen kan låne meg no, og så arrangere å få plukka det opp.

Så ingen av de lette svara går, skjønner dere?

6) NOEN SOM PASSER FOR MEG?

Nå er vi tilbake ved begynnelsen igjen: Hoteller og flyselskap! Hvor mange døgn overnatta jeg på hotell i de 9 døgna IbsenIvalen varte 3 (+ pluss ett i et privathus.) Hvor mange timer i fly? 8. Og på flyplasser? 5. (Dessuten over 10 timer i bil...og noen timer i buss og båt og drosje. Men det regner vi ikke med).

Jeg får over 100 hotelldøgn i 1998 (kanskje over 150) og flyr i snitt minst en gang i uka. Omtrent hvert halvår flyr jeg mellom kontinentene.

Fordi jeg har dårlig tid og dårlig rygg (fra den gangen jeg lempa øl på bryggeri, før jeg blei journalist) reiser jeg LETT: alt i armen, ikkeno å hente på båndet. Derfor skulle jeg åsså ønske at jeg kunne la 2-kilos bærbare stå hjemme: Mer å bære, mer å glemme!

Alt dette SKULLE bety at jeg er en sånn kunde hoteller og flyselskaper elsker. Det er bisnissreisende og konferanser de lever av mesteparten av året, ikke sant?

Og da sku'du tru kanskje tru at de ville strekke seg litt lengre for å BEHOLDE sånne kunder som meg? (Og HJELPE meg med å la PCn stå igjen HJEMME?)

Og, joda, de strekker seg ... det vil si: Det gjør hotellfolk og flyvert(inn)er hver for seg! Hun i resepsjonen eller hun som kommer med kaffen i flyet er nesten uten unntak hyggelig og hjelpsom og strekker seg et godt stykke ut over det de er nødt til for å hjelpe meg.

Men SELSKAPENE de jobber i? Flyselskapene, enkelthotellene og kjedene? De gir blaffen i meg.

7) Ice Cold Love

På vei ut av Oslo for å melde Ibsen ringte jeg alle aktuelle hoteller for å sjekke om jeg kanskje kunne SENDE E-post fra dem. Dermed kunne jeg ihvertfall røske med meg ei lånemaskin, skrive på den og sende fra hotellets system ved å bruke en gammaldags diskett.

Svaret fra alle 5 hoteller var et høflig NEI. Sende e-post fram dem var dessverre umulig. (Fra privathjemmet jeg bodde i var det derimot enkelt...)

De Hotellene jeg bodde på, HADDE riktignok investert tungt i Kasser og Kabel. Det indre dataanlegget blei brukt til å tilby meg betal-TV til en masse kroner i timen...deriblant de uunngåelige tre-fire kanalene med Romper som Pomper, som du bare slipper hvis du bor på et gammaldags misjonshotell.

Jeg har i hundrevis av døgn på hotell ALDRI brukt betal-TV. Jeg har sørfa gjennom mange kanaler, for å finne svensk eller tysk fjernsyn eller CNN med nyheter (eller tilmed MTV), og jeg har i den sammenhengen lagt merke til at i de siste ti åra er skuespillera på PornoTeve blitt yngre og med bedre hudfarge og fastere i fisken(e), no jeg som halvgammal mann ikke nødvendigvis syns er bare sympatisk...Og det tyder jo på at NOEN betaler for det her.

Men jeg nei. Ikke fordi jeg er prippen - men min oppfatning av elskov er ikke å værra aleine på et hotellrom og se to starlets på TV som later som om dem er lesber.

Hvis hotellet derimot elska MEG, ville de rigge (fx) WWB TV på rommet, og legge et tastatur i skuffen (eller resepsjonen) til meg, sånn at jeg kunne svare e-post og kanskje tilmed skrive en artikkel eller to fra rommet. Men DET gjør'em ikke!

I 1998 får over 50% av alle norske bedrifter Internett. Og mesteparten av året lever hotellene av bisnisskunder, folk som er på konferanser osv. De FLESTE av gjestene vil snart trenge å svare på E-posten hver dag.

8) DYRT, DYRT, DYRT!

Har virkelig ikke hotellene skjønt det?

Etter erfaringa under festivalen begynte jeg å spørre meg for å sjekke om noen kanskje var flinkere enn dem jeg tilfeldigvis traff på.

Og det var de! ...kanskje. Flere steder sa de snille folka i resepsjonen til meg at joda, vi KAN sikkert fikse E-post for deg - Vi har jo det sjøl, og vi kan sende e-post for deg hvis du vil. (Hva det koster? Vel...foreløpig ikkeno, som en av dem sa.) Svakheten er at du stort sett ER avhengig av De Snille. Dette æ'kke en del av hotellenes vanlige tilbud, som de har rigga færi for deg.

Ett av kjedehotella HADDE et tilbud: Ei Internett-maskin som jeg kunne låne. Altså kunne jeg slippe å slepe med meg min egen kasse til hotellet! Flott, ikkesant?

Jo, men... å BRUKE kassa kosta 60 kr. halvtimen. Å SKRIVE ei TeaterMelding tar meg 2 timer hvis jeg er rask, 4-5 hvis jeg må tenke og rette mye...I tillegg kommer plunder og herk med post som ikke kommer fram osv.

9) Billigere å værra alkis

600 spenn for en kvelds jobbing!

Ettersom du jo åsså gjørra ANDRE TING på kassa, evt SKRIVE brev osv, blir'e da faktisk MYE billigere å jobbe mot mobiltelefon. Det blir tilmed billigere å sitte i baren og drekke hele kvelden! Jeg er redd DETTE blir framtida når KjedeHotellSjefene omsider skjønner at DE FLESTE kundene deres vil ha E-post: De priser seg ut! De gjør som med TELEFON, som ikkeno vettug menneske tar fra et hotell lengre - der lønner'e seg (nesten) ALLTID å ringe med mobben.

Jeg får kanskje over 150 hotelldøgn i 1998 og flyr i snitt minst en gang i uka.

Men isteden for å tilby e-post som koster hotellet SVÆRT lite, og gir meg SVÆRT mye - og ført til at jeg valgte DET hotellet, sjøl om rom og restaurant var dyrere - risikerer denne kjeden å prise de seg ut, og tvinger meg til å heller kjøpe en ekstra bærbar+mobb-kombinasjon.

10) LÆR AV SAS...

De bør studere feilen som SAS har gjort med sete-telefoner. Et RÅDYRT system, som koster BLOD å bruke.

I hundrevis av flytimer med SAS har jæ'kke sett SeteFonen i bruk EN ENESTE GANG!

Jeg bruker'n IKKE. Og jeg flyr alltid fullpris i Norge - jeg må kunne bytte, og de må ikke kunne dømpe meg på bakken når maskina er overbooka. Og jeg ringer MYE. Og jeg har dårlig TID. Men når jeg ringer, trenger jeg å ta MANGE telefoner. (Når jeg sjokkringer, slår jeg to nr. UT samtidig, har ei linje ledig INN og sitter med E-posten oppe...) Fra Oslo til Bergen skulle jeg gjerne ta 10 telefoner, til Bodø 30...men da ville SAS ta mer for telefonen enn for flyturen!

I september blei jeg faktisk så desperat at jeg VILLE ta en telefon fra SAS. Men da visste ikke flyvertinna åssen jeg skulle gjøre det...og fant ingen veiledning...og visste ikke prisen!

Fordi INGEN bruker de DusteteFonene.

11) 1950-TallsProblemet

Gi meg et flyselskap som tilbyr telefon til normal pris, og jeg dømper SAS på dagen. Gi meg en hotellkjede med E-post inkludert i vanlig rompris, og jeg bor ALLTID der - sjøl om rom og restaurant er dyrere.

SAS kan foreløpig beskytte seg bak at det er forbudt å ringe mobb fra fly fordi det er farlig (noe jeg egentlig trur er en bløff...fortell meg om ETT fly som har detti ned fordi noen hadde mobben på?).

Men før eller seinere kommer garantert mobbsikre fly...Og da har SAS unngått å sikre seg kunder ved å tilby telefon på lange, kjedelige og plagsomme turer, og isteden irritert sånne som meg og kasta penger i dass på ei ubrukelig investering.

NÅ skal jeg snart prøve nye Gardermoen. Får vi sjansen til å sjekke E-posten vår der? Gjett!

Hvor lang tid vil det før flybransjen, som LEVER av alle oss som bruker 2000-tallets teknologi, slutter å BEHANDLE oss som om vi er fornøyd med kommunikasjoner som i 1950-åra?

Hotellene risikerer nå å irritere oss like mye med rådyre Internett-investeringer som skal flå oss. Hvis de er like dumme! (1998 - september)

(FORTSETTELSE av Denne Steinen: Romper, Hoteller og Fly 001 - Sjekk Under Steinen 101!)

tron øgrim