Steinen 9: PC UTEN SALMEBOK?
(35x35 pixel - 1221 bytes)

NettPCer 1996 - og 2000!

Her er En Stein fra våren 1996 som jeg er VELDIG stolt av.

Det er en analyse av NettPCer - et brennaktuelt tema da - som nokså forskjellige folk trodde på av nokså ulike grunner:

- NOEN (snille!) trodde de kunne skaffe Nett til De Fattige i USA, som ikke har råd til PC-kasse.

- NOEN (både snille og (hm. hm.) trodde de kunne Ta Råtta På Bill.

- NOEN (ikke så sni ... (hm.hm.) trodde de kunne få kontroll over ALL programvare og ALT INTELLEKTUELLT INNHOLD på (Nett)PCene til ALLE!

Tøgrim sa den gangen - MEGET BESTEMT! At han trodde IKKE på NettPCen.

Greit nok: alle kan GJETTE. Men GRUNNENE til at jeg ikke trodde på NettBoksen var åsså riktige:

Tøgrims Spådommer

Neida. NettKassa hjalp ikke De Fattige. (Og de fattige i USA har FORTSATT ikke PC. Og ikke InterNett. Og ikke MOBB. STEINALDER!)

Jada: Jo MER båndbredde vi har fått, jo MER vil vi ha, og det fixes I VIRKELIGHETA bl.a. ved å putte inn stadig mer KomprimeringsVare i MotTakerKassa.

Dette temaet har jeg utdypa i en PCWorld-artikkel - enda mer TeknoNerdete enn DENNE Nøtta, (som er både for ITNerder og SamfunnsNerder) som heter "Gule lapper, Grå Graut og Spaghetti" som kommer Under Steinen med tida ...

Det + at Råtten Kabel består - og folk vil bruke PCn sin til MerOgMer HeleTida - og vil bruke NETTET til MerOgMer - jfr SETI, som er ei utgave av den distribuerte NettDataMaskina jeg skreiv om i 96 - betyr at HeimeKasser UTEN lager er omtrent like praktisk som forslaget for noen år sida (før Nettet) om at Kasser På Jobben IKKE skulle ha DiskettHøl, for at Svikefulle Ansatte ikke skulle kunne stjæle med seg Info hjem.

Når'e gjalt De Mørke Kreftenes drøm om SlaveMaskin - så jeg åsså altfor rett, desverre. Jfr Jon Johansen osv. osv. (Men det ER riktig at de fører en TAPT KAMP åsså!)

Men - "Tynne Klienter"?

Men kommer ikke NettPcn TILBAKE i år 2000 i form av "Tynne Klienter" - LommeKasser og InterNettMobbTelefoner, stasjonære "SurfeTelefoner" (som ISDN-NettFonen TELENOR akkurat har lansert), SettÅppåBoxer (norsk for "Set Top Boxes") osv.?

(BrøBoxBox? PåDoSørfeBox? HaIRansærnTilSeksÅringenBoks? InniMotornTilBilenBox? PassePåDynamittLageretBox? osv osv osv!?!)

Jo. (Men NEI!)

JO - fordi det ER riktig at MANGE sånne kasser LIKNER på det som blei kalt NTer i 1996.

Her kunne jeg riktignok tatt ei rekke forbehold:

- LommePcEne går IKKE i retning av å bli Kasser Uten Lager (og ikke de større Mobbene heller!)

- Jeg tviler påmom "SettÅppåBoxer" kommer til å ta av i det hele tatt (ihvertfall i Norge, og egentlig overalt ellers åsså ...)

TJUKKE brukere!

osv osv. MEN:

Ja, vi får nå MANGE helt "tynne" DataDingser som vi vil bruke til å gå inn og sjekke post, ringe litt, sørfe litt, bestille litt osv. (men fx IKKE til å skrive Grev Tolstoys Samla Verker på nytt.)

MEN: De Tynne Dingsene blir IKKE HovedKassa til folk! De SUPPLERER reskapen folk bruker til å JOBBE på og kommunisere TUNGT med og lagre KRONJUVELENE på! (Og i den grad de BLIR brukt til dette - fx STORE LommeEsker - får de åsså store lagringsmuligheter!)

BRUKERA blir "tjukkere og tjukkere" - de (=vi!) får MerOgMer behov for DataKraft, DataKomm, DataLagring, og dermed blir "HovedKlienten" (for å snakke jålete) vår tjukkere og TJUKKERE!

EI gruppe kommer riktignok inn på scenen nå, som BEGYNNER med "Tynne Klienter": De FATTIGE i den 3.Verden, som nå kaster seg over MOBILtelefoni, og trekkes inn på Nettet den veien.

De ER tynne, (både) som DataBrukere (og ofte i kroppen!). Derfor kan de BEGYNNE med "tynne klienter". Men når de blir TJUKKERE som BRUKERE, blir KASSENE (om ikke magene?) deres stadig TJUKKERE de åsså! (Sjøl ikke den dyktigste filipiner klarer å laga no VerdensOmfavnende KjærlighetsBrev på en MOBB ...)

Og noe av det fine er at DE vil være med på å drive fram markedet for de tjukke BILLIGE PCBoksene, som nå endelig har begynt å utvikle seg!

(Kommentar skrivi for NyUtlegg av Steinen 9, 2000-06-09)

INTERNETT-MASKIN FOR PROLETARIATET?

Vi feirer FØRSTE MAI 1996 med enda en NY, BLODFERSK ARTIKKEL.
(Denne kom på trykk i PCWorld for FØRSTE GANG i VERDENSHISTORIA idag!)

Det er sjølsagt flere måter å tolke ideen om ei billig, skrapa internett-kasse på... Og noen velger å se på det som et stort skritt i retning av å gjørra DATA og INFO tilgjengelig for MASSENE. (Det fins sikkert åsså datafolk som JOBBER med sånn teknologi ut fra sånne idealistiske baktanker.)

Personlig velger jeg altså å se på det som mer av en ondsinna konspirasjon...en del av DEN ONDE PLANEN om å HINDRE NEDKJEMPINGA AV ALL KÅPPYRAJT og gjørra INFO til MENNESKEHETENS og DE FATTIGES store FELLESEIE i det neste århundret. (HURRA!)

Dette er forresten et (flere!) spørsmål som er behandla i den FØRSTE artikkelen Under Steinen og som jeg lover å komme tilbake til utover året..

Ellers er FØLGENDE å si om de PRAKTISKE resultatene av
lanseringa av intertett-maskiner:

- De jeg har treft, som har SETT og PRØVD kassene som er ute nå, sier at de funka DÅRLIG.

- Jeg gjetter, ut fra den skeptiske mottakelsen og prisnivået som til nå, at VOLUMET av salget av disse boksene vil bli så lavt at prisen IKKE vil komme skikkelig under de billigste ÅRNTLIGE databoksene. (Og da detter svært mye av argumentasjonen FOR dem
sammen.)

- Gjenstår spørsmålet om HVOR FORT båndbredden Ute I Verden vil utvikle seg...både en Erfaren Dataprofessor og en Ung Hækker som jeg har diskutert detta med, mener at jeg er alt for skeptisk. (Og de har mye mer PEIL på datavare I VIRKELIGHETA enn jeg har...)

Vel. Men jeg er skeptisk uansett. Jeg trur at det fins MYE råtten kabel oppe og går Verden om 5 år - og tilmed i den FJERNE FRAMTID: Om TI år!

O framtidas generasjoner! Dere som lever (og leser denne sida fra den grå oldtid) veit svartet!

(Lagt ut på internett og gammaldags papir 29. april, Anno Domini 1996.)


PC UTEN SALMEBOK?

- Hva er ei internett-maskin? Hvem vil selge den til deg?

(Og får de det til?) -


Det fins (minst) to ideer om hva ei Internett-MASKIN er.

Den ENE er at de SNILLE har finni på no for å skaffe de
FATTIGE billig datakraft. Hente tekstbehandling, regneark, leksikon, spill og morro! TA RÅTTA PÅ dem STORE SLEMME som vil selge folk DYRE kasser og programmer! POWER TO THE PEOPLE, YEAH!

Den ANDRE er at de ONDE vil LURE DEG. Du skal kjøpe ei DUM kasse, som gjør deg til SLAVE av levrandøren. Du kan'ke trykke på en tast uten å BETALE og BETALE! MONEY RULES OK!

Hvilken av dissa to svara er sanne?

Men et viktigere spørsmål er: UANSETT om Hvite eller Svarte Hatter selger sånne bokser - er de PRAKTISKE?

1) HVA ER EI INTERNETT-MASKIN?

En NØYTRAL beskrivelse av Internett-PCen - som ikke skal
fornærme noen - må bli omtrent sånn:

- En Billig Boks, som du kan plugge rett inn i Nettet overalt.

- Som IKKE trenger stor disk å hente programmer fra hver gang du fyrer opp, fordi den henter AKKURAT de du trenger fra Nettet.

- Du kan fx drite i å ha Microsoft Word...For vil du skrive brev, så vips! hent et lite skriveprogram.

- Altså null disk! Og du trenger ikke diskettstasjon en gang. For du bruker NETTET som lageret ditt. Dokumentene DINE ligger der.

- Og trenger du mer DATAKRAFT enn du har i heimen, så kjøper du ikke ny, dyr boks - du låner DATABEHANDLING på Nettet åsså.

Så langt er alle som snakker om Nett-PCer (omtrent) enige. Men nå begynner krangelen. For skal vi kalle dette for -

ENTEN: - Billig Internett og data i heimen?

ELLER: - Ei strippa, bevisst forkrøpla datakasse?

2) DE "SNILLE" ARGUMENTENE FOR INTERNETT-KASSER

De "snille" argumentene for Nett-kasser - sett fra forbruker'ns, altså din og min, side, er omtrent sånn:

- Dataindustrien sprøyter stadig ut nye kasser. 286, 486, 886 - PC er blitt ferskvare, omtrent som halve pils. Men vanlige folk LIKER ikke å betale 15 000 annahvert år!
- Programsnekkera oppgraderer og oppgraderer - Windows i ny utgave, som gjør at du må hive ut alt du har. Enda du HAR programmer som funker. Bare du får en lapp i tillegg, her og der. Dette gjør data så DYRT at vanlige folk - og særlig fattigfolk, i USA - slett ikke får RÅD til å skrive og sørfe og kose seg.

Men hvis folk fikk ei kasse med BARE chip, RAM, skjermkort og modem. Ei BILLIG ei!

Og dem slapp å legge inn dyre programpakker. Men kunne HENTE akkurat det dem trengte. Så blei det NULL oppgradering! For programbitene fra Nettet var jo alltid nye og fine...

Altså: DØD OVER IBM, DØD OVER MICROSOFT, LEVE DE FATTIGE!

De mest antikapitalistiske og snille drømmene handler om bokser til 50 daler. Nabolaget hekter dem på Internett ved å spleise på fiberoptisk kabel og grave'n ned på dugnad. Går sånt an?

Ja, kanskje...i storbyer i den 3. Verden (og USA?), der
fattigfolk er godt organisert og høyt bevisste.)

Som sagt, sympatisk.

Og å bruke Nettet som EI sammenhengende datamaskin er jo åsså en tanke med flukt over. Sammen blir vi Sterke! Ikkesant?

3) DE "SLEMME" ARGUMENTENE MOT INTERNETT-KASSER

De SLEMME argumentene er sånn:

En bande steinrike storselskaper eier Intellektuell Vare. (Fx bøker, musikk, filmer, dataprogrammer, osv. osv.)

De er DRITREDDE! For nå blir alt de eier biter (data-biter!). Tekst, lyd, bilde - alt blir biter (og programmer har alltid vært biter). Men på Nettet kan biter sendes Verden rundt på et øyeblikk. Og kopieres! GRATIS!

Men hvem gidder å KJØPE noe de kan kopiere GRATIS?

Det fins åsså mange gamle kabel-eiere. Og nye Nett-selgere. Og Internett-forlag. Alle vil tjene penger.

Men nå blir det snart ALT FOR MYE kabel! Fjernsynskabel og strømkabel, og snart legger'em kabel sammen med vannrøra og kloakken. Så her blir'e konkurranse. Snart sitter kanskje kunden og ser på TV hekta på kjøkkenkrana og snakker på telefon på dass
- hvis Vann & Kloakk kan levere billigst biter...

Det blir vanskeligere og vanskeligere å få BETALING for å bare holde folk oppkopla, ta tellerskritt og sånt tull. Internett-oppkopling? Blir kanskje snart gratis, sammen med den nye telefonen (eller dusjen).

Så ÅSSEN TJENE PENGER?

LYS IDE: Hvis folk er kopla opp hjemme UTEN LAGER! Da kan de ikke (tju)kopiere! De må INNOM oss og HENTE ting, hver gang de vil gjørra no!

Så la oss selge dem en PC som er STRIPPA for lagermuligheter: Ikkeno harddisk, ikkeno (heh, heh!) diskettstasjon! Dermed går taksameteret, så snart de begynner å jobbe!

Altså ei med vilje forkrøpla maskin, som IBMs berykta Peanut en gang i steinalderen. Som gjør deg til slave av bit-selgera og kabel-eiera.

Kritikera sier: Pippin, den første Internett-kassa, koster dessuten 500 daler! I Norge blir det drøye 4000 - og for det får du en brukt 486, med masse RAM og disk. Huff, nei!

4) MEN VIL MARKEDET HA DET?

Hvem har rett?

Uten tvil er det noe rett på begge sider. Det er jo sant at selgera gjerne VIL at vi skal hive nesten nye maskiner og brukbare programmer. Og ei RÅBILLIG Nett-kasse er kanskje en god ide?

Men det betyr ikke at sannheta ligger på midten. Og jeg mener det VIKTIGSTE er at Internett-maskina er no lureri.

Det er et nokså knusende argument at den er både strippa OG DYR! Det lukter grådige folk som vil selge slavemaskin lang vei.

PRISEN blir samtidig det mest knusende argumentet i den ANDRE viktige diskusjonen om Internett-PCen: Er den PRAKTISK?

Ei så DYR kasse - åpenbart NEI.

Argumentet for Nettkassa i USA, er at mange ikke har RÅD til PC. 40-60 millioner er virkelig fattige. Men dette problemet løses ikke ved å selge dem en ufullstendig PC som er NESTEN like dyr som en årntli' PC!

Internettkassa er altså alt i starten slått ut, fordi den bare er billig i innmat, men har DYR pris. Selgera har skutt seg i foten på startstreken.

Og i Norge HAR snart halvparten av alle hjem PC. Det norske markedet trenger altså ikke tilbudet om ei strippa maskin.

5) LA OSS KUTTE DRITTPRATET OG SNAKKE SANT

Å bytte ut PCen med Nett-kassa forutsetter dessuten at vi kan bruke dem likt! Men det går ikke. Fordi en VIRKELIG PC kan gjøre mye som Internett-PCen IKKE kan. La oss se på det.

Internett-boksen forutsetter at folk

a) sørfer mye og/eller

b) er fornøyd med BARE programmer de kan hente fra Nettet, og

c) syns det er helt greit å ha filene sine på en fremmed server.

IKKENO av dette er sant. Fordi:

a) SØRFING er for tida en veldig SPESIELL kultur, som bare et lite mindretall driver MYE med. Å kjøpe ei maskin BARE for å sørfe er et alt for LITE marked.

b) Folk vil ha mye ULIK programvare. Fx vil unga spille. Når nye, heftige spill kommer fra et firma som ikke vil værra med på leiken og legge dem ut på Nettet
- hva gjør'u da? Når du er uten BÅDE disk og diskett-høl? Njet!

Ideen om at det alltid er "billigere" å hete ned og betale LITT enn å kjøpe dyre, store pakker, bygger ikke bare på at KABELEN alltid funker (og det gjør'n sjølsagt IKKE, mer om det nedafor) men åsså at folk vil SLUTTE å tjukopiere! For ei "dyr" pakke du har betalt IKKENO for, er BILLIGERE enn en "liten" programbit du hele tida må betale VIRKELIGE PENGER for.

c) Bisnissmannen, med regnskapet han er skitredd for at en konkurrent (eller skattefuten) får snusen i. Vil HAN la det ligge på en FREMMED disk? Utafor sin fysiske kontroll?

Forfatteren, som jobber flere år på en roman, vil hun stole på at serveren er trygg mot lynnedslag, konkurs og flom?

Lagre kronjuvelene BORTE? Jobbe fra Kasse UTEN eget lager og UTEN mulighet til å ta egen bækkøpp? Så dumme æ'kke folk.

Dette er den SOSIALE kritikken av Internett-maskina.

6) KABEL ELLER DISK, HR. BRUM?

Nå kommer den TEKNOLOGISKE kritikken:

a) Nett-kassa forutsetter at det går an å stole på at NETTET alltid funker, sånn at det er mer EFFEKTIVT å hente enn å lagre.

I virkeligheta veit vi, at Nettet nå lider av trafikk-kork. Og korkene kommer til å bli der i månter og år. Den som da er dum nok til å STOLE på, at han alltid kommer GJENNOM, og får tak i den lille programbiten sin. Eller den interessante basen, som
han (og 10 000 andre) bruker. Sånn at han trygg og glad slår av kassa og lar alt forsvinne, for han kan jo "bare" logge seg inn imårra.

- HAN!!! "må gråte mens andre ler".

b) Internett-kassa forutsetter at det er BILLIGERE for
forbrukeren å droppe eget lager og la alt ligge på Nettet. Men nå blir å lagre biter bare billigere og billigere - så det egentlig ikke er no å TJENE for forbruker'n på det. NÅR grunninvesteringa i en stor disk først er gjort, koster det IKKENO å lagre der. Isteden for å hente det gang på gang. Og betale tellerskritt (som ennå ikke er gratis) pluss virkelige
penger. Og det gjør ideen om den "lagerløse" Internett-maskina enda mer konstruert og kunstig.

Nettmaskina bygger altså på et drømmebilde av Nettet, et idealisert Nettet-i-eventyrland der alt alltid går fort og fint, og alle er glade. Mens lager er FRYKTELIG dyrt. Og begge deler er feil.

Veier UT av trafikk-korkene er bl.a. å bruke MER hukommelse rundt i Nettet for å SPEILE stoff som blir mye henta. Hvorfor skal det værra MER lager bare ANDRE steder, og ikke akkurat i DIN maskin, som mottaker? ULOGISK.

I det berømte frokostmøtet der O. Brum fikk tilbud om mjælk eller honning (disk eller bånd), sa denne kloke bjørnen som kjent:

- JA TAKK, BEGGE DELER!

7) INTERNETT-MASKINA OG DRØMMENETTET

Sjøl når (hvis?) Nettet-i-eventyrland oppstår, er den forkrøpla, diskløse Internett-maskina FEIL TEKNOLOGI i forhold
til NETTET.

Fordi: NÅR kapasiteten øker. OG korkene forsvinner, OG
trafikken flyter fort og fint som faen. HVA vil skje da?

DA vil behovet for å gjøre FLERE ting over Nettet bare vokse.

Perfekte fargedokumenter? Da krever vi perfekt lyd. Symfoniskt lyd? Da krever vi høyoppløsnings video. Funklende video? Da krever vi Kunstig Virkelighet som ikke er hønete og hakkete. KV som flyter som kvikksølv? Da krever vi å kunne ARBEIDE i sann tid med henda! Å kunne gjøre OPERASJONER, montere små blodårer, sage
opp skalletoppen på slitne redaktører via Internett!

I gamle dager trudde vi at for at sånt skulle funke, måtte båndbredden bare vokse og vokse og vokse. Det var fordi vi hadde dumme bokser i (minst) en ende av kabelen, med uforanderlige mottaksprogrammer innebygd.

Nå veit vi, at vi kan "bytte" båndbredde mot lager og
intelligens. Komprimering betyr, at ved å BRUKER plass til å lagre lure utpakkingsprogrammer, kan vi SPARE plass på Nettet - altså sende MER med MINDRE bånd. Fordi vi SLIPPER å sende samme opplysninger uppattatt og uppattatt.

Det er sånn i kjærka, når presten nevner et tall i salmeboka - og alle synger. Kirkelyden har nemlig EGEN salmebok, og er lure nok til å finne sangen BARE ut fra nummeret!

Vi kan tenke oss Internett-fjernsyn sånn: Isteden for å overføre bildet av statsministern, sier servern til kassa di: "Gro har lagt på seg en halv kilo...2% bleikere på venstre kinn. Her er posisjonene hennes." (Og de som ikke liker AP, kan da kjøre Kaci, Inger eller Hanna Kvannmo isteden.)

Dette lyder sært. Men jeg tipper at når VIRKELIG Kunstig Virkelighet kommer på Internett, vil det funke omtrent sånn. Men det FORUTSETTER at PCen di får ha egen, DIGER SALMEBOK! Og SLIPPER å hente salmer på NYTT, gangpågangpågang!

No liknende gjelder ideen om Nettet som ei datamaskin.

Å gjøre Nettet til noe bortimot EI diger, verdensomspennende, parallell datamaskin er en fin tanke.

Men hva er typisk for utvikling av parallell databehandling nå? At de ulike prosessorene har EGNE LAGRE, der ferdigbehandla informasjon kan VENTE til andre prosessorer har fått svelga unna og pusta ut! Er det ikke rimelig å vente at ei stor, spontan og
kaotisk virtuell datamaskin, oppretta ad hoc på Internett, må trenge no sånt i enda større grad?

Altså: Jo MER Internett, jo MER lokalt datalager. Ideen MERE nett betyr MINDRE lager er GRUNNLEGGENDE FEIL.

8) INNRØM AT FØYDALISMEN ER DØDSDØMT!

Det GÆRNE er ikke drømmen om ei BILLIG maskin, men om ei uten
DISK. Og drivkrafta bak er - disse elendige bit-selgera... Som HYSTERISK leiter etter måter å hindre fri kopiering på.

Derfor finner de på all slags dritt og tull! De har ødelagt digitale formater med beskyttelser mot kopiering. Noen gærninger foreslår tilmed opptaksformater som visker seg sjøl ut, hver gang
de blir spilt! (Hvem faen er dum nok til å KJØPE no sånt?) EU (dumskapens imperium) planlegger et direktiv, som skal gjøre det mulig å forby cd-er sendt på digital radio (tenk om noen har på en opptaker?) De prøver seg med moralistiske pekefingerkampanjer om hvor "stygt" det er å tjukopiere. De driver fram dustete politirazziaer. Og nå altså drømmen om den LAGERLØSE Internett-maskina!

Alt dette er DUMT! Denne kampen er, historisk sett, TAPT. Ånden er ute av flaska, ketsjupen har rent utover bordet, fjorårets snø har smelta. Kaninene er lause i Australia, og de har begynt å tjukopiere seg som faen! Kort sagt:

Lille Trille satt på hylla
Lille Trille ramla ned
Alle kongens hester og alle kongens menn
kan'ke sette Lille Trille sammen igjen.

Bisnisser som selger Internett (forbindelse, innhold) kan åsså bli besnæra, fordi ingen - akkurat nå - er helt skråsikre på åssen de skal tjene penger i framtida. Og så kommer jo bit-selgera og er så overbevisende - "ett øre her og ett øre der".

Men konkurransen mellom Internett-selgera vil knekke sånne ideer åsså. Jeg gidder ikke betale for å se nyheter på TV11 hvis jeg får dem gratis på TV1. Vil leverandøren av Internett på telefonkabelen at jeg skal betale 5 øre pr. oppslag, så tar jeg Nett fra leverandøren av dassen, der jeg får gratis bruk mot
billig abonnement på dasspapir.

Dette æ'kke så håplaust for levrandøra som de trur. De må bare finne lurere måter å tjene penger på.

Og databransjen må skjønne at føydalismen er SLUTT!

Det nytter ikke å HOLDE på kunder, ved å TVINGE dem til å kjøpe teknologisk upraktiske PCer. Maskinene kan ikke tenkes ut, ut fra skrudde ideer om hvor penga skal tjenes, i STRID med hva som er effektiv behandling av info og kommunikasjon mellom mennesker.

Produsenter! Hører dere meg? Sjølsagt ikke.

Det spiller ingen rolle. Kom tilbake om ti år, og se om jeg ikke fikk rett likkavæl!

tron øgrim