BærBart Hælvete, 1993 - 2000

Sommern år 00 (hva KALLER vi dette året?) legger vi Ut Igjen en Klassisk GammalStein fra Det Fjerne År 1993 ...!

Den handler om BÆRBARE KASSER og alt som kan gå til HÆLVETE med dem -og den er BRA!

Erstaunlich?

Hvis du lurer på om jeg et litt forbausa når jeg sier det, så har'u tatt poenget:

EGENTLIG hadde jeg venta (frykta ...) at det skulle fyke litt mer støv rundt denna her -

av to grunner:

- dels at jeg var jo bare 45 år da jeg skreiv'n? Jeg syns jo at jeg skriver bedre nå (og jeg har EGENTLIG vanskelig for å godta at yngre (hm. hm.) folk kan skrive no særlig bra ...

... Mer om DataKasser kan jeg åsså. På det tidspunktet hadde jeg vært PCCowBoy i 7 1/2 år. Og artikkelen er SKRIVI på grunnlag av notatene foran et Råttent Stønt jeg gjorde i 1990, altså for 10 år sida ...

Nå har jeg drivi med dissa jævla dyra i over 15. Tre ganger så erfaren altså!

- Men særlig hadde jeg trodd at VERDEN hadde utvikla seg MER:

PCene er BEDRE! Utstyret TÅLER mer! SKJERMENE dør ikke! BATTERIENE varer LENGRE! osv.

Jaha! Gåddu hjem ...

Furchtbar ...

Det er ILLE å si det. Men ALT jeg skreiv i 93 (90!) stemmer i 00.

Jeg veit ikke lengre hvor mange bærbare jeg har vært gjennom ... Hvis Purken VIRKELIG hadde rydda Kåken (som jeg LOT SOM om de gjorde Under Steinen 59) kunne jeg og juristen min tatt ei opptelling ...

For de FORTSETTER å stoppe.

Batterier fx. De fortsetter å råtne! Skjermer fortsetter å dø! Og de fortsetter å få smeller og ikke tåle de belastninger som naturlig oppstår når du ... bærer dem!

Og Roterende Disker? (Som FN skulle ha FORBUDT i bærbart utstyr!) Hvis NOEN hadde sagt til meg i NITTI at vi fortsatt skulle slite med det i NULL NULL, så hadde jeg sagt: ALDRI! Ikke TULL!

Jeg ser at jeg har FLERE ulykker bak meg nå som jeg ikke VISSTE OM i 90-93-96. Sammenbrudd i 3-toms DiskettStasjon fx, disketten kommer ikke ut!. Ødelagt port, du få'kke data ut og inn av kassa heller (den SAMME kassa!)

Råtten StrømKontakt INN i kassa, Fzzzzt! Blink! Sur Røyk! Kassa er DAU!

Eller. Som jeg skreiv i 93:

Jeg har ennå ikke finni ut ALT som kan gå gærent ...

Schrecklich!

I TILLEGG til faenskapen for 4 til 10 år sida, har jeg nå begynt å gå med LOMMEMASKINER som mister all Info'n min og MOBILTELEFONER som bryter sammen og nekter å sende og hente artikler når jeg trenger'em ...

Og istedenfor Kasse A som nekter å kommunisere med Kasse B, sender folk meg Vedlegg i Word som jeg IKKE kan lese, fordi jeg går med ei LommeKasse UTEN tilgang til MS-Word (heldigvis!) - eller fordi jeg har ei GAMMAL bærbar kasse som har Word 95, og derfor ikke kan ÅPNE Word 97 og seinere saker fra Redmond (en SKØYER, han Bill!).

(Og når jeg RINGER de snille menneskene og sier: Send dokumentet IKKE som vedlegg, men som vanlig BREV! Så svarer de ulykkelig: Men jeg KLARER ikke det!)

Og GAMLE kabler som ikke kommer fram, er erstatta med NYE kabler som ikke kommer fram, eller med InfraØyne som ikke vil sende Info'n videre uten den riktige KONFIGURERINGA, som ingen i butikken kan få til, og ...

Og reint bortsett fra alle de NYE problemene, fortsetter TASTATURER å DØ av Cola. Tilmed av LettKola! Her har Dataindustrien LEVD av Cola i de siste 25 åra. Et ATLANTERHAV av Cola har SKYLT gjennom ItBisniss i denne tida. Og LIKEVEL fortsetter BokseSelgera å forsyne oss med TASTATURER som IKKE TÅLER COLA!

Men vent ... ei sak er virkelig BLITT bedre i disse åra: DataStandarden på NORSKE hoteller! Nå HAR de ofte en PC til låns for deg når du skal skrive ut no (og har de det IKKE, så lar de deg skrive ut likkavæl). Og du får sjekke posten din åsså, hvis alt det bærbare er nede ...

Så Verden går På SETT OG VIS framover. Og jeg BRUKER jo alle greiene fordi jeg ELSKER dem! Jeg ELSKER å sitte i Berlin, og skrive artiklene mine Under Et Tre I Tiergarten, eller på Bali og svare på Epost i FriLuftsBaren Ved Havet. På den andre sida ... da er det ENDA værre når de kræsjer -

Og det GJØR de!

(Kommentar fra TØ 2000-07-17)

HILSEN til NØRDENE!

Her kommer ei gammal artikkel om alt som kan gå til HÆLVETE med BÆRBARE BOKSER!

Dataverdenen er jo som bekjent befolka av MANNFOLK som ikke liker MENNESKER så godt som de liker MASKINER. (Dette er kanskje ikke HELT sant, men sånn er myten.) DAMER (eller BABES, som det herer på NØRDNorwegian) treffer de ved å klikke på PEKERE (= LINKER på Nn) som ufravikelig leder fram til Cinda og Lindy.

Litt ENKLE mannfolk, altså. Men for det kan dem jo godt værra ålreite dyr! Mange av dem er fx FÆNS av mine tidvise MaskinMeldinger i et herværende kulturtidsskrift i databransjen!

Av den typen jeg treffer rundt på skoler, som er 16 år og har kviser og er forMANN i det lokale FrPu, og straks spør: "ærru DEN tronøgrim som skriver i PCWorld, eller", og så spør om jeg har OPPGRADERT, om KLOKKEFREKVENS, RAM osv... Kort sagt, (data)jordas salt!

Dem gutta har fått LITE mat her Under Steinen foreløpig...og ettersom vi av ideologiske grunner IKKE kan tilby dem frøken Evangelista, må vi trykke no om HEFTIGE KASSER isteden!

Altså en TØGRIM-KLASSIKER, til Glede for Nye (og Gamle?) Lesere.

VILL MANN LAGER SKANDALE -

Artikkelen bygger på en helt sann episode, som står omtalt i første avsnitt. Det stemmer at jeg holdt foredrag om bærbare i et firma, der jeg snakka mest om hva som kunne gå gær'nt med dem. Det stemmer åsså at ingen mora seg synlig etterpå. (Skjønt jeg har grunn til å tro at noen mora seg usynlig, inni!)

Bl.a. gjorde jeg noe på møtet som ikke var danna i det
heletatt: En av gutta som demonstrerte den (i og for seg, for sin tid) UTMERKA bærbare kassa av et velrenomrert merke som firmaet solgte, forklarte kjøpera at denne her er så solid at den tåler å
gå i gølvet. Javel, sa jeg. Kan jeg få lov til å kaste
demonstrasjonsmaskina di i gølvet?

Det var stygt gjort, mot en arbeidsmann som gjorde jobben sin! La meg be om unnskyldning for det nå, mange år for sent.

Historia forplanta seg fram til redaktør'n av Computeworld, som ba meg skrive om'n. Og så kom den altså på trykk. (Men uten den skrekkelige detaljen som jeg her avslører for første gang.)

DET BÆRBARE HELVETE?Alvorlig snakka, nå:

Jeg sier i artikkærn at jeg har vært gjennom 12 bærbare. Dette var tre år sida. Tallet er nå nærmere 20. Jeg nevner at 5 er i heimen, der de STÅR (stille) Tallet nå er 8 (trur jeg, men det by'ner å bli så mange at det blir vanskelig å telle...

PRISENE på å kjøpe kasser som går ned har heldigvis synki i de siste 10 åra. Men de grunnleggende sakene som jeg tar opp i denna artikkelen stemmer ellers fortsatt.

Jeg fortsetter å knekke av små plastlokk iog andre plastbiter flere ganger i halvåret. Jeg har fortsatt plager med batterier som ikke funker, strømforsyninger som er glemt igjen på hotellrom, programvare som nekter å kline med programvara til dem du er på besøk hos. Ting fortsetter å gå til hælvete, AKKURAT når det passer dårligst.

I TILLEGG til det jeg skreiv om i denna artikkelen, er TO problemer kommi i tillegg:

1) FARGESKJERM, som var på vei den gangen, er slått ut i full blomst nå - og holder batteritida nede og vekta oppe - AKKURAT det du ikke trenger hvis du virkelig skal BÆRE ei kasse.

2) INTERNETT. VerdensVeVen på Bærbar...nei, jeg orker ikke skrive om det. (Kanskje en annen gang...)

BÆRBARE SOM IKKE KAN BÆRES!

Grunnen til at jeg LIKEVEL fortsetter å bruke penger på bærbare kasser, som jeg sleper meg skakk på, knuser og forbanner,
er - sjølsagt! at jeg I OG FOR SEG syns de er en FANTASTISK OPPFINNELSE!

Jeg reiser. Jeg fløtter på meg og jobber. Jeg kan ikke leve foruten.

PROBLEMET er at de bærbare FORTSATT ikke er LAGA for å bæres. (Det er det du får høre når den bærbare er nede: MEN KANSKJE DU HAR GITT'N EN SMELL? Prøv å reise til Bolivia med ei Bærbar kasse uten at'n får en smell!) De bærbare er laga for å STÅ PÅ BORDET og FLYTTES LITT FRAM OG TILBAKE.

Designen er fortsatt ikke VIRKELIG egna for at de kan brukes ute i SKYTTERGRAVENE, som de "egentlig" er lag for. (Plastlokka, som FORTSETTER å knekke, er SYMPTOMER på det.)

Den grunnleggende STØRSTE feilen, er at de FORTSATT er forsynt med BEVEGELIG DISK. Bevegelige deler som roterer i rasende fart inni ei kasse du skal kunne bruke baki en humpende bil i Afrika? Det er en like smart ide som å dele ut et sett porselenstekopper
til en gjeng ishockey-spillere før de skal på banen -

Verden UTVIKLER SEG, men det er FAEN IKKE SIKKERT at den går FRAMOVER!

Og dette er grunn nok til å nyutgi denne TRE ÅR gamle
artikkelen, som DESVERRE IKKE er bitt forelda i 1996!

(Litt kortere utgave i Computerworld våren 1993)

(Offentliggjort på Nettet første gang i JUNI 1996)


16 ting som går gærent med bærbare PCer

For 3 år sida innleda jeg på et kundemøte hos en pc-
forhandler. Innlegget var ei gjennomgang av alt som kunne gå GÆRENT med bærbare, ut fra egne erfaringer.

Representanten for et kjent (og stort sett bra) merke tok det pent og var høflig etterpå. Men jeg skal ikke påstå at han jubla og sang. Derimot har jeg flere ganger fått tilbakemeldinger fra ANDRE som var der, ofte i to eller tre ledd. Tilslutt førte det til at red. i dette vyrde blad ba om å få foredraget mitt.

Nå har mye blod rent i elvene siden da. I de siste 6 åra har jeg vært gjennom 12 bærbare (tror jeg). 5 er i huset, NEDE. De fleste kommer trolig aldri til å gå igjen. (Hvorfor de ikke er HIVD? Et interessant spørsmål! Men det er lissom litt vanskelig å hive ei maskin du har betalt 30 000 for, sjøl om du ikke rekner
med å få se lys på skjermen mer.) Så da jeg satte meg ned og så på notatene mine, fant jeg ut at idag veit jeg om mye MER.

For ordens skyld: Jeg jobber på bærbare hver dag. Jeg kan ikke tenke meg å gå tilbake til skrivemaskin. Det dere skal lese nå, er ikke skrivi av en pc-hater. Men av en ULYKKELIG pc-ELSKER, som har lært ute i skyttergravene hvor vondt livet kan være.

MARERITT A: TEKNISK

Allment er bærbare FOR SVAKT BYGD. Nå vil enhver selger kunne forklare at ingenting går gærent hvis du fx flytter ei kasse
forsiktig fra den ene enden av skrivebordet til den andre. Men bruker du den til det den faktisk er produsert fr, nemlig å REISE med, vil du få mange overraskelser. FX:

1) Tynne små plastlokk over forskjellige porter og brytere knekker av når du putter kassa raskt ned i veska.

2) Verre er det når skjermen plutselig ikke lyser opp! Det kan ha flere grunner. Fx at kassa er svak, av tynn plast, og støt eller bend fører til dårlig kontakt inni et sted. Jeg hadde ei som plutselig bare ville funke når jeg holdt den sidelengs...

3) Eller det kan skyldes HARDDISKEN - en sårbar, roterende del som egentlig ikke har noe å gjøre inni ei eske som blir utsatt for skump og slag. Harddisk i bærbar er egentlig like lite lurt som å putte egg i jakkelomma når du går på byn. Får du et skikkelig støt da er det lite å gjøre...

4) Et mindre fortvila alternativ er at bare BATTERIET er råttent. Oppladbare batterier blir raskt dårligere hvis du ikke får lada dem helt ut. Veit du ikke det, står du i verste fall der med ei kasse som ikke funker før du har kjøpt et dyrt nytt batteri.

5) En annen morsom mulighet er SKJERMEN. Forbindelsen til skjermen går gjennom meget tynne ledninger. Du er i Østerdar'n, det er skikkelig kaldt. Kassa ut av bagasjerommet på bilen og inn, du åpner den, og KNEKK! de stive, tynne ledningene brekker.

6) Selve LCD-skjermen kan også få frostskade, fx. i form av varige svarte linjer tversover. Sånn er det når ny teknologi oppstår i Sørstatene i USA, der det alltid er varmt!

7) Tastaturet kan også være et svakt punkt. Når det er lite og sammentrengt, med liten bevegelse på tastene, kan en tast i verste fall henge seg opp uten at du oppdager det! Maskina går amok, og du skjønner ingenting: Kortfeil? Råtne programmer?

MARERITT B: LURE SELGERE/DÅRLIGE RÅD

Vanskene med bærbare er ikke bare tekniske, men minst like mye sosiale. Du kjøper dyrt utstyr som du egentlig har lite greie på. Nå tre eksempler på åssen det kan gå, sammen med tre enkle råd:

8) Forfattere og andre ensomme, ulykkelige mennesker har et problem på datamarkedet: De veit for lite om priser, teknologi, forhandlere osv. Da kan det skje mye selsomt hvis de kommer i klørne på de riktige selgerne. Ei dame kjøpte i fjor ei kasse på "et svært gunstig tilbud" fra "en venn". Pris: 25 000. Ei som
hadde en eldgammal bærbar uten harddisk, med en diskettstasjon, gikk til en forhandler for å kjøpe markedets billigste printer. Selgeren overtalte henne til å ta med programvare for 5 000.

Altså råd nr. 1: Søk råd av venner. Som IKKE selger sjøl!

9) Min dårligste erfaring er da jeg i 88 kjøpte en Snap 1+1 fra det beryktede Eurotech, som har svidd mange forfattere (firmaet var dessverre anbefalt av skribentenes datagruppe). Det fine med SNAP var at den kunne DELES: Tastatur og skjerm kunne skrus av og brukes for seg sjøl. Dermed fikk du to maskiner: Ei
med harddisk og diskettstasjon, og en lettere enhet, som veide litt over en kilo, som du kunne bære med for å ta notater. Heftig, syntes jeg! Bare at da jeg kjøpte kassa, kunne den avskrubare delen ikke brukes, fordi den krevde et eget kort som kom...snart! Dvs aldri.

Den første feilen jeg gjorde, var å kjøpe en "rar" maskin, som det ikke fantes service til på lang sikt. Dette er en feil snille entusiaster i det norske datamiljøet har tapt mange penger på.

Råd nr. 2: Ikke kjøp nytt og eventyrlig!

10) Feil nr. 2 var å kjøpe av et useriøst firma. SNAP-en var sjuk da den blei solgt. Den blei aldri bedre tross månedsvis på "sørviss". Tilslutt sto den BOM! Forsøk på å få erstatning stansa da sakføreren fikk høre at Eurotech var på vei til akkord. (Det
var visstnok lureri. Mannen er visst igang igjen, så pass på!)

Råd nr.3: Det GÅR gæli. Du VIL trenge sørviss. Gjør du som meg, og kjøper hos Sleipesens FLY BY NIGHT DATA, så blir du sittende med rævva på et kaldt sted!

MARERITT C: UT I VERDEN!

Du har kjøpt bærbar. Du er IKKE blitt snytt (eller har betalt, i hvert fall). Du har hivd reiseskrivemaskina, og nå skal du ut i verden. Hva skjer da?

Kassa havarerer (se punktene 2-6). Du får ikke sørviss, så du får ikke gjort mer. Du har ikke bækkøpp og mister alt du har skrivi. Osv. Vi glemmer dette, og ser på hva ELLERS som kan gå feil.

11) Du har ei kasse av ny modell, 1,8 kg uten diskettstasjon. Nå er du hos din gamle venn Olsen i Langtvekkistan! Hun skal ha noen filer av deg. Det går glatt, for dem bare pøser du over via kabel og LAPLINK som ligger i maskina. Flott, ikkesant?

Feil. For Langtvekkistan har andre STIKKONTAKTER enn Norge! Det visste ikke du, og batteriet er flatt, så du får ikke starta.

12) Du får låne kontakt i Kirkens Nødhjelp. Men kassa di vil ikke snakke til kassa til Olsen! Tilbake i Norge får du forklaringa: Du hadde DOS 5.0. mens Olsens gamle kasse hadde DOS 2.11.

13) Du drar videre på det nye konferansehotellet på
Lillehammer, der du skal ha foredrag. Du gjør det ferdig på rommet kvelden før. Går ned i resepsjonen og spør om du får låne skriver'n? Beklager, de har ingen skriver.

(B. Steen, som redigerer PC-World, løste problemet ved å sitte på hotellrommet og faxe ting han skreiv til resepsjonen. Forutsetninga er sjølsagt at du har med en datafax.)

14) Når du altså har med det du trenger: Ekstern
diskettstasjon, en boks disketter til bækkøpp, ekstrabatteri, datafax med telefonkabel og ledninger, bærbar printer, m. trafo, ledninger og printerkabel, så er det du har med ikke særlig bærbart lenger.

15) Dessuten er det så mange DELER at når du har reist fra hotellet og er i et anna land, finner du ut at du har glemt en trafo og et par kabler under senga...

16) I mellomtida har du, på den store kassa hjemme, gitt etter for presset og gått over til WORD for WINDOWS. Selgeren la også inn windows, snill som han var, da han solgte deg den lille kassa rett før turen. Nå oppdager du at å jobbe med windows på en liten
LCD-skjerm i grått-hvitt er ikkeno moro. Du ser ikke markøren, du har ikke med deg mus, kort sagt er alt bare trist, og hvem i all verden har finni på at dette her er praktisk?

(Svaret er storingene i dataindustrien, som nå sitter og humrer på bakromma fordi du snart må kjøpe bærbar med fargeskjerm, for å kunne ha med WINDOWS på reiser!)

(196x304 pixel - 13755 bytes) Jeg HAR finni ut en ting som IKKE går gærent med bærbare på reiser. Til nå har jeg ikke møtt noen som har mista data fordi kassa var til automatisk gjennomlysning på flyplasser. Hvis noen har andre erfaringer, så skriv inn!

På den andre sida: Jeg har langt fra finni ut ALT som kan gå gærent. "Og ennå er det mange vers, men jeg kan ikke flere!"

tron øgrim

(skrivi for PCWorld våren 1993)