Steinen 104 - HISTORIA og UNIVERSET
Under en stein i skogen

SciFiSommer - og Verdens Undergang 12. juli!

i Den Dovneste Årstida - for NOEN av dere ihvertfall, HÅPER JEG!

- passer'e å bryte HELT fra alle HardeOgKalde spørsmål, NettØkonomi og DataPol'tikk og alt sånt -

og dra på besøk til en GAMMAL KJÆRLIGHET: Science Fiction.

(Masse sære LINKER her åsså, for folk som er opptatt av Litteratur ... Historie ... Astronomi ...)

Hemmelige Pionerer -

Camille Flammarion, som denne Nøtta handler om, var ikke bare en av MIN barndoms favoritter:

Han var åsså, for omtrent 100 år sida, helt DER OPPE blant andre berømte SF-forfattere i Verden, i samme klasse som Jules Verne, M.P Shiel og H.G. Wells -

- og boka som jeg skriver om nedafor, FramtidsHistoria Verdens Undergang, var uten tvil et DIREKTE forbilde for den langt mer kjente LAST AND FIRST MEN av Olaf Stapeldon - som er blant de aller litterært og idehistorisk/filosofisk VIKTIGSTE SF-bøker som noen gang er skrivi.

Og forresten ei FANTASTISK flott bok. På min liste over de 10 mest frydefulle, forferdelige, forgylte SF-bøker noensinne.

På samme måte fins Stapeldons ANDRE Enorme Bok - The Star Maker - som ide i Flammarions URANIA der jordmennesker (akkurat som hos Stapeldon) plutselig forlater vår planet og opplever fantastiske verdener' andre steder i Universet.

(Forresten handler 1/3 av Flammarions bok om ei romantisk BALLONGulykke i NORGE, der den UFATTELIG VAKRE norske Pike Cristine Nilsson KASTER SEG ut og dør i DEN VAKRE TYRIFJORDEN for å redde sin Franske Kjærste!

Gjennom Stappeldon har Flammarion åsså prega et utall av de Fjern-Framtid-Fantasiene som har blitt skrivi siden da. En Ukjent Portalfigur, altså: Ideene lever videre etter at mannen er glemt, gjennom elever som utvikla dem til et nivå han ikke nådde.

Deilige, fjerne Byer -

Nok om Flammarion. Bare tre andre Notater På Blokka i anledning at vi legger denne Under Steinen i Sommer:

+ Skal du Vandre I København i Juli eller August? Liker'u sånt som dette, legg veien innom AntikvariatsGata Fiolstrædet ...

det ække riktig så mange fine BruktBokHandlere som det VAR (i forrige ÅrTusen, da JEG levde), men som jeg skriver nedafor: Du kan fortsatt sikre deg Flammarion fx, for under en hundrelapp, hvis du er heldig. Eller anna rar, eldgammal, glemt Science Fiction. (Send gjerne STEINEN et brev, hvis du fant noe Sært og Spennende!)

Deilige, Fjerne Måner!

+ Jeg ser at jeg kalte Flammarions 1800-tall for Den Planetariske Astronomiens Storhetstid ... og det var den jo, åsså fordi den INTERSTELLARE (Galaktiske, Kosmiske) astronomien ikke var kommi skikkelig inngang.

Men! Spørsmålet er om ikke den planetariske astronomiens storhetstid EGENTLIG er NÅ?

Det er NÅ vi begynner å kartlegge titusener - og sikkert snart millioner av småplaneter - i SANN TID! De FLESTE måner i SolSystemet er OPPDAGA i de siste 20 åra!

Og blikket vårt når stadig lengre ut i MØRKET utafor NEPTUN, der vi finner stadig STØRRE SmåPlaneter (eller KjempeKometer) - som KANSKJE er større enn alt vi finner mellom Mars og Jupiter, og KANSKJE en dag finner vi en som er større enn Pluto (minst ...).

Og hvor fantastisk mye mer veit vi ikke om planetenes OVERFLATER, sammenlikna med for bare 40 år sida! VINDER i 2000 km/t på Neptun, mulighet for IS på Merkur (HVEM ville trodd det?) Vulkaner på Neptuns måne Triton, VÆR på Pluto - og kanskje spor etter LIV i meteorer fra Mars!

Og enda er alt dette bare småtterier, mot det vi veit om 20 eller 30 år! Flammarion ville fryda seg -

Deilige, Fjerne BØKER!

+ Tilslutt om Science Fiction: Ær'u Gammal SteinLeser husker du kanskje at jeg har skrivi om det Under Steinen FØR

- bl.a. i Juli i FJOR, om de Fantastiske StrugatskiBrødrene Under Steinen 63

- Dessuten står'e MER om FANTASTISK LITTERATUR (SF og anna) og DEN FJERNE FRAMTIDA i Nøtta om Kattenes Litteratur, Under 2.

Om Livet til Maskiner og Mennesker På 3000-tallet Under 19

Og i Dette Hundreåret på Jordas 2. måne Cruithne Under 41!

(Sjølsagt fins det flere Geniale/eller Gale spådommer om framtida mange ANDRE steder Under Steinen, åsså.)

Denne Nøtta blei opprinnelig skrivi for ei Spalte Tøgrim hadde i avisa Klassekampen i 1998-99: BlåMandag. Det fins FLERE TeknoTemaNøtter der, som vil komme Under Steinen Etterhvert.

Fortsatt God Sommer - med Glupe og Gale bøker!

(Første Gang P(å)P(apir) i Tøgrims Blåmanda, 1999-07-12)

(Første gang på Nett Under Steinen 104, 2001-07-16)

CAMILLE FLAMMARION HISTORIA og UNIVERSET

Den første FORFATTERN jeg var BESATT av, var Camille Flammarion.

En fransk Science Fiction-Skriver fra 1800-tallet. Astronom, egentlig, og dypt innblanda i striden om planeten Vulcan, som mange astronomer trodde sirkla TETT rundt sola innafor den innerste KJENTE planeten Merkur.

Foreldra mine leste Jules Verne og Thor Heyerdahl for meg før jeg begynte på skolen. Så åssen kunne jeg unngå å bli hekta på Science Fiction?

Og en av FATTERNS ungdoms-yndlingsbøker, vakkert innbindi med GullBilde av en Planet I Flammer utapå og fantastiske xylografier fra Framtida og Andre Planeter inni, var Flammarions store bestselger fra 1894, (dansk tittel) Verdens Undergang.

(Et av bildene, av en Franskmann Fra Framtida som ligger i senga og ser på teatret Online, brukte jeg på utsida av boka mi KVIKKSØLV, som kom i ny utgave i mars 2000.)

Hvem var FLAMMARION?

Flammarion blei SuperStjerne som PopVitenskapelig Forfatter. Med ei rolle som kan sammenliknes med (PopVitStjerner fra vårt århundre, som S.J. Gold og Carl Sagan.

Bøkene hans kom masseopplag - flere av dem får du i bokgata Fiolstgrædet i Køben for under 100-lappen.

Som astronom jobba Flammarion i Den Planetariske Astronomiens Storhetstid. Da de fant nye og usynlige planeter og måner, og skapte et stadig mer spennende bilde av vårt solsystem.

Først fant de ei lang rekke SMÅPLANETER (for det meste) mellom Mars og Jupiter (dessverre ikke alle - apropos de siste Åras KatastrofeFilmer). Og så fant de rare "feil" i banen til planeten Uranus - og REGNA de seg fram til posisjonen for den tidligere ukjente, fjerne planeten NEPTUN!

Men dermed starta raset for å finne FLERE hemmelige planeter. For kanskje fantes FLERE Store Kloder fx i mørket UTAFOR Neptun?

SKJULT i LYSET?

Eller kanskje det var SMÅ ukjente planeter som gjemte seg INNI det brennende LYSET, INNAFOR den INNERSTE småplaneten Merkur?

For i Merkurs bane var det jo ÅSSÅ rare variasjoner?

Og ganske riktig, noen som så etter, SÅ en svart flekk som glei over SolSkiva INNAFOR Merkur! (Noen så FLERE...) EN NY PLANET!

De ga planeten Vulcan, etter guden med smia i den glødende vulkanen.

Men så fant de'n ikke igjen! Ikke med matematikk, og ikke med kikkert.

Det blei krig mellom astronomene: Noen mente Vulcan var øyenflimmer og fantasi. Andre holdt hardnakka på at NOE var der, bare se på Merkurs bane!

Idag veit vi at det stemmer: HVIS du bruker Isaac Newtons teorier om gravitasjonen til å regne ut banen, blir resultatet litt feil.

Men det er fordi Newtons teorier ikke stemmer...helt. Først EINSTEINs teorier forklarte oss hvorfor. Og de forandra hele astronomien, hele fysikken og hele verdensbildet i VÅRT århundre.

SHAKESPEARE skreiv ESPERANTO

Så begge parter hadde NOE rett. Men de som IKKE trodde på Vulcan, hadde MEST rett... Og i Frankrike (der mye av kampen sto) havna Camille F blant de nøkterne astronomene, som tvilte.

Så i FAGET sitt var Flammarion en skeptisk og realistisk fyr.

Men han var ÅSSÅ en av grunnleggera av den første New Age- religionen (begrepet fantes ikke på hans tid): SPIRITISMEN!

Spiritistene tror på bordbanking og åndefotografier og at du kan sitte tilbords med et Medium som Snakker til deg med De Dødes Stemmer, så din Kjµre Døde Onkel (eller B. Bjørnson eller K. Marx) kan fortelle åssen det er På Den Andre Sida.

(Dette er ingen spøk. Jeg har ei DIKTBOK, gitt ut i Brasil (en av Spiritismens Stormakter i dag), med dikt av Shakespeare og mange andre kjente folk, som er DIKTERT etter døden gjennom et Medium. Siden Brasil åsså er ei stormakt i ESPERANTObevegelsen, er dikta - rimelig nok - på Esperanto.)

SNILL mot ÅNDENE!

Flammarion samla på historier om spøkelser, tankeoverføring, sjelevandring og merkelige hendelser som mystiske tegn (og maskiner?) på himmelen. I det var han en forløper for den merkelige amerikanske fantasten Charles Fort.

SPIRITISTEN Camille F var ubegrensa naiv. For mens ASTRONOMEN CF mente at observasjoner måtte sjekkes kritisk og bekreftes av andre, var SPIRITISTEN villig til å tro merkelige ting UTEN kryss-sjekk. I det var han forresten ikke aleine.

Flere av grunnleggera av 1800-tallets spiritisme var kjente naturvitenskapsfolk, og like villige til å Tro det UTrolige. (Om det, les F. Engels (van)vittige reportasje "Filosofi i åndeverdenen", som fins fx i samleverket "Naturens Dialektikk".)

Flammarions BØKER er ei blanding av BEGGE disse interessene hans. De handler om Verdensrommets Storhet og HimmelKlodenes Merkverdighet. Og det han trudde var Sinnets Mysterier...

Og han var en utrettelig propagandist for trua på intelligent liv på andre planeter. Bl.a i den berømte boka Bebodde Verdener.

FARAO på JUPITER

Han SKILDRA Tenkende Vesener Andre Steder bl.a. i romanen Urania. Med romantiske glimt av livet på Mars, og fra fantastiske, fargerike kloder rundt andre stjerner. Med en dash spiritisme blanda inn!

Den mixen fins åsså Verdens Undergang, som blei ei av min barndoms store bøker. Ei HISTORIEBOK! Del I. handler om at jorda på 2 400-tallet støter sammen med en veldig komet (det skjer forresten den 12/13 juli!). Del II om historia fra etter 2 500 og fram til menneskeheten VIRKELIG dør ut - om ti millioner år!

Da bæres SJELENE til SluttTidas to SISTE mennesker - kjærstene Omegar og Eva! - til planeten JUPITER - av ÅNDEN til Faraoen med den største pyramiden, Kheops...

Denne merkelige mixen - OG en svulstig 1800-tallsstil som virker langdryg, latterlig og patetisk nå - gjør at nesten INGEN leser ham idag. Sjøl ikke fanatiske engelsk/amerikanske SciFi- historikere veit om'n. I bøker fra etter 1930 har jeg knapt finni noen henvisning til ham (utenom sær, spiritistisk litteratur). (Men han er nevnt i William Heinesens vidunderlige FærøyRoman De Fortapte Spillemenn).

NERDEN møter FANTASTEN

Men jeg traff ham da jeg var i RIKTIG ALDER! Og fordi barn er bedre lesere enn menn på over 50, mer tålmodige og åpne og fantasifulle, så SLUKTE jeg Flammarion.

Jeg var en liten ateistisk gutt, en naturvitenskaps-nerd. Og trudde hverken på nisser eller spøkelser guder av noe slag - ikke på flygende tallerkener engang!

Men det hindra meg jo ikke fra å LESE Asbjørnsen & Moe og H.C. Andersen og 1001 natt. Og de mest vanvittige Tallerken-Bøkene (Leslie/Adamski: Flygende tallerkener har landet!). Og spøkelseshistoriene til M.R. James. Og den spiritistiske sjølbiografien til Thit Jensen - Hvorfra Hvorhen!

Så jeg SLUKTE Flammarions mest langtekkelige avsnitt som om det var STRÅLENDE fantastisk litteratur.

Jeg ELSKA hans mange historiske eksempler (han lærte meg bl.a. om den FORRIGE MilenniumKrisa, rundt år 1000!) - men mest STUPTE jeg gjennom VerdensRommet og Uendelige Tider med ham.

I Verdens Undergang fant jeg et VERDENSBILDE av OSS som lever i et lite PUNKT. I ei historie som går ikke bare bakover, men FRAMOVER.

VAKSINE mot SEKTERISME!

Jeg lærte at det BESTÅENDE skal ALLTID FORGÅ, HAV skal dekke sånt som nå er LAND og BYER (og folk skal gå i FramtidsSkoger der det nå er HavBånn...) Og på lyse dager i framtida skal himmelen være full av FugleLignende, Merkelige Maskiner. Som forsvinner igjen.

Flammarion var ingen stor forfatter eller banebrytende tenker. Men han åpna dører for meg til STRATEGISK og KRITISK tenkning, og FORBEREDTE meg på å lese både større forfattere og tenkere.

Han vaksinerte meg mot trua på at VI, i Norge (Europa, Vesten) i VÅR TID har finni alle SANNHETER - om universet og samfunnet...

...og mot at du kan'ke lære no av en forfatter du er UENIG med (en "mystiker"! "Reaksjonær"! "Stalinist!" "Trotskist"!).

Jeg plukker fram de gamle bøkene en gang i året. Sjøl om BESETTELSEN er slutt, så er GLEDEN fortsatt der. Og så BILDENE. Som det som illustrerer BlåManda i dag!

(Kommentar Juli 2001: Ettersom det er lite NYE bilder Under Steinen for tida, må dere VENTE på dette bildet. Men det kommer - seinere! Yah!)

tron øgrim