Steinen 102 - 90-tallets viktigste roman avslutta?
Under en stein i skogen

42 bind!

Lesergaid til WU III

I vår har Willy Ustad AVSLUTTA sin store roman om etterkrigstida, FIRE SØSKEN. Nedafor følger Steinens markering av det.

Steinen om Willy 2000-2001

HER er steinens TIDLIGERE Willy - omtaler:

Forsida 40 - Willys Manngard om Fire Søsken 37

Forsida 68 - Den Sorte Dame om Fire Søsken 38

Forsida 82 - Den (første) STORE WillySteinen!

Under Steinen 82: 40 bind Fire Søsken (Lesergaid til WU I) - Intro og bind 1 til 11

Under Steinen 83: Professor Willy fyller 51! Drøfting av hans forfatterskap ut fra de 51(!) første bøkene## Resten av Willy (Lesergaid til WU II) - gjennomgang av 11 bøker UTENOM Fire Søsken-serien.

Fra Jul til Juli ...

Sjekker dere noen av lenkene, ser dere at sist vi omtalte Willy Ustad var før JUL 2000 ... Under Steinene 82 og 83.

Nå omtaler vi ham før JULI 2001 (heh, heh!). Forrige gang sa vi at våre WillyGuider kunne forkorte JULEgaveStria ... NÅ kan vi anbefale dem for JULIgaveStria ... unnskyld, den blei for blaut!

Men, alvorlig snakka: Dere skal bort på ferie nå - til sjø eller fjell eller SørAfrika eller NewOrleans - og her får dere tips om LESESTOFF som dere kan HA MED DERE, som er LITE og LETT og tar BEGRENSA plass i kofferten (eller ryggsekken eller flyveska) og som dere kan lese mens dere sitter på lange flyturer og får blodpropp i beina eller mens det regner på hytta og det er 13 grader i vannet og bare gale fjortiser dypper de tynne kroppene sine mellom isflaka - og etterpå legge igjen og lese neste år, eller gi bort til andre turister i Thailand eller Bolivia som lengter desperat etter å bade øya sine i litt norsk språk på hotellrommet om kvelden eller ved bassenget klokka 12.

Bøker som er BÅDE spennende og (påstår jeg) LITTERÆRT GODE og historisk, politisk og teknologisk LÆRERIKE. Altså lesning for både dæffiser som vil ha tidtrøyte og intellektuelle asketer som ikke vil Kaste bort Tida på Tull, men Utvide sin ÅND!

TeknoForfatteren Ustad

Nøtta Nedafor er skrivi til ære for at serien om Fire Søsken SLUTTA med bind 42.

Den legger hovedvekta på Willy som samfunnskritisk og historisk PopulærForfatter.

Men hva gjør den da Her Under Steinen, som er et sted der Tøgrim legger ut det han skriver om TEKNOLOGI og samfunn - i vid forstand?

Svaret er - som jeg har skrivi før - at Willy Ustad ER en forfatter som SKRIVER om teknologi og samfunn - i vid forstand!

+ Willy er SciFi-gutt. Ungdomsserien hans om VOKTERNE (bind 4 kom våren 2001) er REIN SciFi, der et hovedtema er en skummel gjeng skjulte banditter som profitterer på at de har sikra seg tilgang til hemmelig, futuristisk teknologi. Flere av binda i FIRE SØSKEN er åsså SciFI ...

+ Willy er en (mekanisk) hæcker, han er nitid opptatt av teknologien i MASKINER, fx biler, militære varmluftsballonger, skytevåpen, tidlige eksperimentelle fly, russiske antiluftvern-raketter, ombygging av skip ved å skjære dem i to, skapsprengninger, 50 år gamle systemer for radiokommunikasjon osv. osv osv.

Ikkeno anna forfatterskap i Norge er så fullt av detaljerte SKILDRINGER av alle slags merkverdige teknologiske detaljer som Willys! Dessuten har han en veldig sans for TeknoHISTORIE: NÅR forskjellige teknologier blei introdusert, hvor i historia de hører hjemme ... Det aleine gir ham rett til en egen hedersplass Under Steinen.

+ Willys bøker - ikke bare Fire Søsken - handler om INDUSTRIALISERING.

Karlsviken Verft er en "hovedperson" i hovedverket hans, du får ei svært nøyaktig oversikt over åssen det utvikler seg, teknologisk, finansielt, på eier- og klubbsida, når det gjelder produkter osv. Rundt denne "hovedpersonen" utvikler NORGE seg teknologisk fra 1945 til 1961 - den store industrialiseringa ETTER verdenskrigen, som forvandla landet vårt fra et industriland med en stor jordbrukssektor til en rik velferdsstat med et overveldende flertall som bodde i byene. Fire Søsken er noe av det aller mest presise om denne teknologiske og sosiale forvandlinga som er skrivi i skjønnlitteraturen.

Mens fx MØRKLEGGING - thrilleren hans fra høsten 2000 - handler om AvIndustrialisering: En svensk småby flere tiår ETTER Fire Søsken-serien, der den optimistiske stemninga fra etterkrigstida er blitt avløst av ei helt anna slags tid, etter at industrien blei langt NED -

For de av SteinenLesera som liker min måte å jobbe med teknologi på - nettopp i sammenheng med den historiske og sosiale samfunnsutviklinga - vil det derfor værra MYE spennende å finne hos WU.

Willy Videre?

I Steinen Nedafor skriver jeg med forståelse om av Willy avslutter Fire Søsken i 1961. Det er en slags historisk logikk i det.

Likevel kan jeg ikke komme fra at jeg personlig føler et visst vemod. Jeg har fulgt serien i 10 år og vendt meg til å vente på at bøkene kommer.

(Som jeg skriver nedafor, veit jeg dessuten at Willy opprinnelig planla at den skulle gå mye LENGER - MINST opp til EU-avstemninga i 1972. Jeg var spent på hva han ville skrivi om de åra - og i en bedre verden hadde jeg fått de bøkene. I følge noen teorier i moderne fysikk fins det universer der de kom ut. Hvis noen av lesera har tilgang til sånne universer, gi meg gjerne et tips!)

I mellomtida ... holder Willy Farta.

Mens jeg før Jul skreiv at han har kommi opp i 51 bøker, er tallet nå, Før Juli, 54!

De nye bøkene er, utenom de to siste i Fire Søsken-serien, hans ungdomsbok nr. 4 i serien om Vokterne: Vokternes kamp.

Dessuten er en av Willys beste TIDLIGE bøker kommi i pocket med et nytt ETTERORD: ULVETID, fortellinga hans om ei trellejente som rømmer fra en gård i Trøndelag og vandrer tvers gjennom Slaget På Stiklestad!

Den ha'kke vært i handelen på 10 år. Har'un ikke så kjøp'n, og har'un, så kjøp nyutgava, les etterordet og gi'n bort!

Har vi skrivi om WU siste gang Under Steinen nå?

Tror jeg ikke. Vent og se!

(Ei kortere utgave av Nøtta Nedafor P(å)P(apir) i KLASSEKAMPENs 1. mai-utgave 2001)

(Lengre utgave publisert på Nettet første gang 2001-06-18)

90-tallets viktigste roman avslutta?

Willy Ustad: Fire søsken
42 bind - 10 752 sider(?)
Pris
Innbindi Kr. 6 216
Hefta Kr. 2 394

Med bok nr. 42, "Ti år for Lea", har Willy Ustad levert en uvanlig slutt på den merkelige serien "Fire Søsken".

Jeg har skrivi før at for meg er hans forfatterskap det mest SPENNENDE som skjedde i norsk skjønnlitteratur på 1990-tallet.

Willy er en uvanlig forfatter. Han bor ensomt på bøgda og vinner premier for å mekke bil. Fortida hans lukter det skummelt Hemmelige Tjenester av. Og han har utgitt 54 bøker (så langt jeg veit!) fra 1990 til 1. mai 2001!

Han liker å male et bilde av seg sjøl som skikkelig HARRY.

Hvem USTAD?

Men et flertall av lesera hans er DAMER - den absolutt mest LITTERÆRE delen av folket. Og ikke bare Damene og jeg syns han er BRA:

ForfatterForeningas Litterære Råd, fx, som slapp ham inn på grunnlag av to "kjoskromaner". Folk i flere forlag sier at han er en utrolig dyktig fyr, som KAN veldig mye både om virkeligheta og den tekniske jobben som heter skriving.

Å værra ØdemarksSkriver er Willy Ustads 4. liv:

Etter barndommen i Utkant-Norge, verva han seg som yrkesmilitær før han var 20, og blei det til han var godt over 30. Hva han dreiv med i den tida sier han ikke, men han insinuerer det.

I bøkene er mange ulovligeter gjort av offentlig ansatte folk, og en viktig person (behandla med stor respekt) er den militære E-tjenestens legendariske sjef, Wilhelm Evang.

Som godt voksen blei han GjenFødt som IndustriArbeider og VerneOmbud på Aker Verdal.

Et anna sentralt tema han skriver om er skipsverftet Karlsviken - som han har fulgt fra første Verdenskrig og til 1960-åra. Ustad bruker mye energi på å si at Karlsviken er IKKE Aker Verdal, men han er ikke HELT overbevisende.

HVA skriver Willy?

Forfatting begynte han ikke med før han var nærmere 50.

Ei skilsmisse kom (som han sier lite om). Og han blei sjuk - uten å slutte på fabrikken for det, men da bøkene for alvor begynte å flomme måtte han velge.

Dermed blei han Den 4. Ustad: ØdemarksForfatteren som sitter aleine i enden av en nedsnødd vei, røyker, drekker kaffe - og skriver som om han har faen i hæla.

Avbrutt av at han KJØRER: Tusener av mil, fra landsende til landsende, og enda lengre over i Norges Private, Østlige Sibir, Lille Svitjord.

For på landsbygda og småbyene i Sverige fins mange eldre NORSKE mennesker som gjemnmer seg - som frivillig eller av tvang har emigrert fra MødreLandet. De hadde med historier som Ustad får ut av dem.

Han ser på seg sjøl som en GRAVENDE skriver. Jeg er en bedre etterforsker enn forfatter, sier Willy.

Han skriver alt som interesserer ham: Arbeid, Forandringer i Dagliglivet, Hysj-tjenester, fare for Krig, kjøkkeninnredning, Flygende tallerkener. Og mye, mye anna.

Men SÆRLIG om OVERGREP! Han er RASENDE fordi på vegne av folk som har fått livet sitt ødelagt. Det gir bøkene hans et voldsomt indre trøkk.

Lillesøster Lea Karlsbu

Og her er vi framme ved StorRomanen som han nå har avslutta.

Mellom 12 000 og 14 000 trykte sider anslår jeg at Willy har gitt ut (foreløpig). Men av dem er DRØYT 10 000 i de 42 binda "Fire Søsken"!

Som er serien om Den Norske Etterkrigstida, som starta med et SMELL da boka TYSKERTØS kom i 1991. Og solgte i godt over 100 000 - uten hjelp av noen bokklubb!

For de av dere som IKKE har lest'n - ELLER hørt NRKs utmerka radio-teater laga pga. denne boka, spilt inn på nydelig trøndersk - så handler den altså om jenta Lea Karlsbu, som er så uheldig at hun forelsker seg i en tysk soldat, og blir gravid med ham -

og mens andre fester, gjemmer Lea seg livredd og for å føde en usedvanlig uvelkommen unge på frigjøringsdagen, 8. mai 1945.

Willy fortsetter å følge temaet "TyskerTøser" - Lea i leir, overgrep mot jenter hun treffer, Leas kamp for å rehabilitere seg og bli noe anna enn ei snauklipt jente folk ser ned på, maktas forsøk på å ta ungen fra henne osv. - særlig i de ti første binda av serien.

Det vakte voldsom interesse. Raseri, hos noen. (Er denne Ustad NAZI? Eller TYSKERUNGE sjøl, kanskje?) Andre ringte hemmelig om natta for å fortelle ting. Det blei mange møter av det, og mange, nye historier. Som noen blei redd for?

Willy fikk mordtrusler. Og en bil, registrert på etterkommeren av en mann som brukte tyskertøser i leir til å lage slavebordell i ei bygda i Trøndelag, ga seg til å skygge ham på veiene.

Ustads Etterord

Dette er av de historiene Willy forteller i seriens SISTE bind, ti år med Lea.

Willy forsynte alle bøkene i serien med etterord som kommenterte det han har fortalt: Hva er sant, hva er nesten sant, og hva har han jugi i hop? Åsså kanskje litt ekstra om hva som skjedde - fx i 1955. (I forlaget hans, Bladkompaniet, var de skeptiske ... hvem gjør sånt i "kjoskromaner"? Men lesera likte det!)

Han skriver den siste ROMANEN i serien i bind 41 - som handler om åssen Leas bror, eks-krigsseiler og stortingsmann for DNA Brynjar, treffer igjen et krigsbarn HAN fikk i Sovjet, da han seilte på Konvoi til Murmansk under krigen.

Bind 42 er IKKE en roman, men et stort ETTERORD til alle de andre bøkene! Handlinga er Willy Ustads ARBEID med "Fire Søsken"

- åssen han starta, åssen han jobba,
- bakgrunnen for historier han fortalte
- noen gode historier han IKKE fortalte
- og svært mye anna.

Boka åpner med at en som for meg er Seriens Hemmeligste Helt - Finn Arnesen! - ringer en-boksforfatteren Willy Ustad og spør om han vil skrive SERIE!

Hvem Finn Arnesen? En av de glupeste, mest skapende forleggerne i Norge på 1900-tallet. Han skapte både Hallbings Morgan Kane og Sandemos Isfolket (hvis en FORLEGGER kan skape sånt, ved å gi forfattere ideer og muligheter).

Og han lagde en ny, diger, kommersiell SJANGER - seriebøker for supermarkeder og bensinstasjoner, med (mer eller mindre) historisk bakgrunn - som BARE fins i Norge! Der "Fire Søsken" blei et litterært gjennombrudd.

Raseriet ut på Supern

For Arnesen er opptatt av SAMFUNNSSPØRSMÅL, og av LITTERATUR. Han så at et nytt litterært marked åpna seg, og ønska at det ÅSSÅ skulle åpne for mer enn bare tidtrøyte og koselesning. Og Arnesens talent viste seg i at han SKJØNTE at Willy Ustad ville gjøre noe MER.

Derfor oppmuntra han WU til å laga en HISTORISK NØYAKTIG og KRITISK kiosk-serie.

Drivkrafta er Ustads SINNE mot MaktMenn(esker) som tråkker folk ned - enten det er Landets Herskere og store Utenlandske Sjefer, eller De Små Svina, som blir kjeltringer og overgripere fordi de får sjangsen. Skrivi i solidaritet med folka de tråkker ned.

Som hos alle virkelig farlige radikalere, får ikke dette raseriet utløp i ville brøl eller tilfeldige svingslag. Willy tar det ut i GRUNDIGHET og HARDT ARBEID. Han vil DOKUMENTERE faenskapen!

Sånn DOKUMENTERTE han overgrepa mot "TyskerTøsene" på en måte som det aldri var gjort før. I alt fra fæle historier fra virkeligheta til avsløringer av offentlige dokumenter som viste at gode norske byråkrater ETTER KRIGEN så på "TyskerUngene" som mennesker av "mindreverdig rase"!

Han ANALYSERTE undertrykkelsen av "TyskerTøsene" FEMINISTISK: Pekte på åssen MENN som hadde drivi mye mer alvorlig "samarbeid med fienden" kom fra det uten ei ripe i lakken, mens jenter blei straffa for noe som teknisk sett ikke engang var ulovlig.

Og han SPREDDE disse historiene, dokumentasjonen og analysen i sånne veldige opplag, at han forandra den norske debatten.

Spooks og Porno ...

"Ti år for Lea" forteller om det. Etterpå åpner boka seg og handler om andre ting -

- fx "Sexsekten från Dalarna" - et tragikomisk svensk justismord (iflg WU) som han har samla materiale om, men ikke fått skrivi om,

- en revolusjonerende Volvo Sportsmodell som aldri blei produsert,

- overnaturlige opplevelser, fx i Stavanger sammen med Margit Sandemo og Tron Øgrim(!), og et Svensk Spøkelse ...

- ei historie som KANSKJE fører videre til PalmeMorderen?

- Pol'tikk, om Forsvaret, Nye Nato og Bruk Av Oljepenga, der Willy skriver ting der mange av lesere vil være enige i -

- og Porno, der Willy er UENIG med mange av oss, men veit ting (bl.a. om bransjen) som er verdt å lese,

- Sitt eget liv, åssen han jobber til han stuper, og lurer på hvor mange flere år han holder?

SERIEN "Fire Søsken" skifta åsså tema på denne måten. Særlig etter bind 10 åpna den seg utover mot ANDRE emner. Og ga bl.a. spennende InsiderBilder av kampene under oppbygginga av den hemmelige "Stay-Behind"-hæren under den Kalde Krigen.

Slutten på Serien

Men da begynte åsså SALGSTALLA å falle. "Tyskertøs" skapte den raskest selgende NYE serien i Norge fram til da. (Margit Sandemo og Louis Masterson solgte MER - men det tok mange år før de solgte like RASKT.) Da "Fire Søsken" tok for seg mange andre samfunnsspørsmål, blei det ikke like sensasjonelt, og ikke like eksplosivt salgbart.

Ikke fordi Willy skriver dårligere. Tvert imot: Noen av de SISTE binda i serien er de aller beste, syns jeg.

Fx "Den sorte dame" (bind 38) som er den beste, mest instruktive boka jeg veit om U2-affæra på noe språk. Med ei fin framstilling av lureriet i den norske regjeringa og ved Bodø Flystasjon, og ei spennende drøfting av hvilke storpolitiske maktkamper i Sovjet som kan ha liggi BAK nedskytinga av Powers.

Og absolutt den mest SPENNENDE boka jeg har lest om U2! Med bl.a. flyskildringer som ingen - INGEN! - i internasjonal thriller- litteratur gjør bedre enn Ustad.

I sånne saker er "Fire Søsken" et supplement til fx historikeren Lars Borgersrud og møkkagraver-journalisten Finn Sjue.

Men Lea Karlsbu har jo etablert seg. Hu er ikke ei desperat outsider lengre, men vellykka journalist og godt gift med direktøren på Karlsviken Verft.

Søstra hennes har gått fra å være enslig krigsenke med to barn til et anna godt gifte i England. Storebroren har reinvaska krigsprofitten sin og blitt en normal rikmann. Den mellomste broren er nyskilt DNA-stortingsmann på hybel i Oslo.

Og det fattige etterkrigs-Norge har blitt DNAs VelferdsSamfunn. Så jeg skjønner at det kan være på tide å slutte.

Subversiv Lesning

Ei oppfordring til dere som IKKE har lest Willy mens serien gikk:

Dere som er bibliotekarer: Hva med å sikre serien i HYLLENE, før den går ut? Og dere LÆRERE: Hva med å plukke opp bøker her til jenter og gutter dere vil skal lese?

Willy Ustad er VÅR forfatter. Han graver dypt og brenner seg sjøl opp for å fortelle VENSTRESIDAS og OPPRØRERAS historier.

Så kanskje det er på tide at dere som IKKE har lest Willy, åsså prøver'n?

Da kan en bra start være TI ÅR MED LEA - som SLUTTER serien med et LITTERÆRT smell! Det sier flere "litterære" lesere jeg har prøvd'n på, som syns det var spenningslitteratur å se inn i kikkhølet til Skriver'n Willys verksted.

Et spørsmål den stiller, er hva som egentlig er "sant". Willys 42 bind er "fiksjon" ... Men er DERES skildring av etterkrigstida MINDRE sann enn de offisielle historikeras? Eller (uha!) politikeras?

Jeg tilstår at jeg tror mer på Willys (Bladkompani)Versjon.

Hva nå, Willy U?

Som jeg har skrivi før: WIlly ække den litterært "største" norske forfatteren (men han er GOD!). Han ække den hippeste, "språkfornyeren" osv.

Men hans originalitet ligger i at han har åpna det enorme LESEFELTET, kioskbøkene med opplag på MILLIONER - i lille Norge! - for litterær KVALITET og SAMFUNNSKRITIKK. Han blander sjangre - scifi og sosial dokumentar, krim og thriller og buskis og sosialrealisme - i et veldig FORMAT - En roman på 10 000 + sider! - som INGEN har gjort før. Dermed har han forandra det litterære landskapet! (Og unge folk som har lest ham, kommer sikkert til å bli påvirka til å skrive i framtida.)

Det er DERFOR jeg kaller "Fire Søsken" for 90-tallets viktigste norske roman.

Men jeg veit at opprinnelig var planene til WU å fortsette og fortsette - MINST til EU-avstemninga i 1972, og kanskje lengre åsså -

Og han SITTER på historier. Voldsomme historier, kanskje noen han syns han ikke kan dokumentere, noen som lojalitet hindrer ham i å skrive -

Men Willy er så god nå, at han bør bruke FARTA og ikke STOPPE. FORTELL DEM! (sier jeg.) Det viktigste sviket er mot etterslekta, mot folket og historia, hvis du lar dem dø med deg!

"Fire Søsken" er slutt. Vi venter på neste akt!

tron øgrim