Steinen 100 - EttHundre Steiner I Skogen
Under en stein i skogen

JubileumsStein! (Forsinka)

Vi SKULLE ha lagt ut en Stein først i april. Atpå til en JubileumsStein ...

UNNSKYLD til alle våre lesere som har klaga over at den ikke KOM! (vi er GLADE for å ha sånne lesere!) Men okei, her ær'n ..

(Bort)Forklaringer For Forsinkelsen Står Nerafor.

Ellers ærn BRA! syns vi!

Værsgo les!

(Skrivi for Steinen i 2001-04 - lagt ut På Nettet Første gang 2001-04-30)

EttHundre Steiner I Skogen

Om BrystSjuke, Kong Minos, en MasseMorder, Egyptere, og Steinens Fortid og Framtid

Steinen er hundre.

Dessuten er Steinen Drøyt 5! Vi starta i FEBRUAR 1996 - for drøyt 270 uker sida ... og i MESTEPARTEN av den tida Internett har BETYDD NO her på planeten (6 år hvis vi er nøkterne - 8 år hvis vi er VELDIG snille!) har vi holdt det gående.

Riktignok med bare E(i)nStein i 1999 - og TO i 1998 - men vi VAR der! Yah!

Steinen er åsså FORSINKA. Stein nr 100 skulle vært ute før påske ... Dette etter et drøyt år der vi ALDRI har hoppa over noen NySteinDato!.

Steinen og Evigheta

Grunnen er at Tøgrim blei sjuk. Han lå flat med bronkitten surklende i brystkassa da JubileumsSteinen skulle vært ute.

(Dessuten føler han en viss angst for å skrive nettopp Steinen HUNDRE! Ikke fordi han er overtroisk. AA NEI! Men ...)

Nå sitter han på ei NettKneipe og ser utover AftenSjøn på Kreta. Det er kveld. Himmelen mot nord er rød. I sør er det snø på fjelltoppene.

Været er ustabilt. For en time sia var det duskregn og vind. Nå er lufta mild, og det er NESTEN sommer.

Kreta er mitt 9. land i 2001. (Men mitt 12. de siste 12 måntene.) I 11 av dem har jeg sitti på NettKafeer og skrivi Under Steinen.

Sånt får meg til å tenke på Steinen om 5 år. Hvor er Steinen - og Tøgrim - i 2006?

Fins de? Både NettSteder og Mennesker er ustabile samlinger av data som kan bestå som enheter i mange tiår - unntaksvis hundreår (det siste er riktignok ikke bevist når det gjelder NettSteder!) - men de kan åsså forsvinne på minutter og sekunder.

Tøgrim har Planer! Han planlegger å BLI her på planeten og følge med og kommentere det som skjer! Men ...

Et fly som ikke treffer flystripa i Laos ... en RansMann med ei gummislange fylt med bly i LeninBurg ... ei drosje som sklir på DesemberHolka i Oslo ... en dårlig kokt kylling i Lima, Peru ... eller en laus blodpropp inne i Tøgrim! - og Ekornet som legger Nøtter Under Steinen er vekk.

Er det da noen som gidder å ta arbeidet med å sørge for at samlinga på 100 + Rare Nøtter Under Steinen stadig finner (et) sted(er) i NettSkogen å ligge? At Steinen blir OppDatert til de stadig nye NettFormatene som kommer til å dukke opp i de nærmeste (ti)åra?

Eller forsvinner Steinen ned i det InfoLimboet der bøker som brant opp uten å bli kopiert, leirtavler som blei knust og smuldra opp, og episke dikt som blei syngi, men aldri skrivi ned, svever i uendeligheta sammen med all anna Evig Tapt Info?

Kong Minos og meg

På Kypros er jeg, som Erfarne SteinenLesere vil forstå, for å kikke på MenneskeLaga SteinRøyser etter den "minoiske" sivilisasjon. Som var "den første høykultur i Europa" Iflg. (noen av) historiebøkene.

(De som IKKE forstår hva dette har med Toegrims TeknoFilosofiske Skriverier å gjøre, kan fx lese Steinen 80!)

Jeg reiser fra den ene enden av øya til den andre og SER - med tvetydige følelser.

Tvetydig FORDI:

På den ene sida blir jeg alltid rørt og rysta av å se Gamle SteinMurer!

Enten de er 3 500 som her - eller minst 4 500, som den enorme, begravde ringmuren rundt byen Mari (nå i Staten Syria) som ligger som et ringfjell på Månen, et minne om et meteornedslag! - eller 8 000, som de merkelige hyttene og bymurene i Khirokitia på Kypros som jeg gikk langs for mindre enn ett år sida (sjekk Forsida på Steinen 53!)Eller de bare er 1000 år gamle, som i Ankor Wat, Kambodsja - eller 6-7- 800, som i Tallin, i den norske borgruinen over grensa til Båhuslen, eller i kjærkene av stein med bølgende vegger, som ser ut som de er laga av stearin, i den gamle NyByen i Rus (Novgorod, Russland).

På den andre sida, er de snart 100 år gamle "restaureringene/rekonstrueringene" til arkeologen Evans i Knossos - FORFERDELIG stygge. Og forstyrrende.

De minner om de styggeste, mest sjuskete, minst overbevisende og mest forfalne betongmonumentene etter det gamle Sovjet fra Stalin-Bresnjev-tida ... oppsmuldrende, stygt malt betong som lissom skal gi oss illusjonen av å kikke inn i et Utopisk Lykkeland, men som isteden minner oss om dårlig smak og forfall.

Jeg får store problemer med å SE Knossos bak hærverket til Evans.

Samtidig forteller jo det SIN historie, som egentlig er spennende nok!

For Evans var en Engelsk Intellektuell, (altså posør og snobb ...) og hans forbilde - som han konkurrerte med, når det gjaldt den borgerlige offentlighetas dom, var Trojas oppdager, Schliemann.

Schliemann tok Homer på alvor, grov ut Troja mens samtida avviste byen som en myte, fant brente murer som han slo fast beviste at her sto SLAGET (det stemte ikke, men det visste ikke samtida!) og stjal en stor skatt der, inklusive en MASSE gull som han hengte på den pene greske kona si! Det første var en virkelig viktig intellektuell bragd, uansett om Schliemann strakte fellen noe for langt. Det andre syntes den romantiske imperialistiske samtida var et FLOTT stønt ...

Mer enn det: Han dro til Mykene og grov ut gullmaska til Agamemnon (ihverftall sa han det), og sånn blei han Homers JuniorPartner: Han forfatta Iliaden på nytt, for samtida ...

Og denne ArkeologHelten skulle Evans måle seg mot!

Nå er problemet at de "minoiske palassene" stort sett ligger FLATE, og i seg sjøl ikke ER like imponerende som fx de mektige murene i Mykene og Tyrints. Altså laga Evans SINE EGNE imponerende monumenter av malt betong (eller, som en forbausende moden ung norsk guide sa det: Knossos er minst like mye et monument over Evans som over Kong Minos!)

Ikke bare MURENE "rekonstruerte" Evans, men i mangel av ei historie med nær forbindelse med ruinene, "rekonstruerte" han historia åsså, og blei sin egen Homer ... "HER bada dronninga i Eselmelk!" (sier guidene, og de klokeste/mest kyniske av dem legger til: "I følge Evans ...") "Denne trappa har så lave trinn, fordi dronninga skulle komme SKRIDENDE nedover den!"

I virkeligheta visste Evans INGENTING om "Eselmjælk" (som man med moderne vitenskapelige metoder NAA kanskje kunne finne spor av! ... HVIS den hadde vært der) og han ANTE ikke hvor lange bein dronninga hadde - han ante faktisk ikke om det VAR noen dronning, om HVOR hun bodde i "palasset" (HVIS hun bodde der, og HVIS det var et palass, og ikke fx et slags tempel) og for den saks skyld ikke engang om det var noen KONGE - bortsett fra at han IKKE hette Minos!

Tilmed SKATTENE fra den "minoiske" sivilisasjonen, som i dramatisk gjennomslagskraft konkurrerte med Schliemanns trojanske og mykenske gull - laga Evans sjøl - eller han "reparerte-restaurerte-rekonstruerte" dem. Eller kanskje han blei lurt av sine egne restauratører, han som mange museer rundt i den rike verden?

I hvært fall er nå (mange av) de minoiske SLANGEGUDINNENE, som har blitt den "minoiske" sivilisasjons aller viktigste moderne ikoner, mistenkt for å være FORFALSKNINGER.

En viktig del av deres apell var jo at de i sin orientalisme, sin erotikk (med de fine, bare StruttPuppene!) og sin Slange- Og- KvinneMystikk virka så MODERNE rundt begynnelsen på det forrige århundre - så Art Nouevau! Kanskje ikke så rart .. for nå har en ekspert datert ca halvparten av de noenogtretti kjente eksemplarene til å være laga - rundt 1910.

Europa! (Europa???)

Tvetydig åsså fordi vi blir tuta fulle med at dette er EUROPAS første høysivilisasjon.

Bare at EUROPA? Her er ei Oey som ligger nærmere Afrikakysten enn Athen. Og nedafor her ligger ruinene etter mektige egyptiske dynastier som bygde sine første store pyramider 1000 år FOER Knossos.

Og østover ligger Kypros (som riktignok skal inn i EU, etter planene, men er Kypros i Europa?) - der kulturen er like gammal som på Kreta (tilmed med de samme bokstavene som skriver et ikke-tyda, ikke-europeisk(?) språk, "linear a") - og øst for Kypros ligger Syria, Libanon, Palestina/Israel, gamle land der det fins enorme byer som er 5 og 6 000 år, og der gamle Jeriko ligger, som er borti 10 000!

Både for 100 år sida - og nå - er det svært POLITISK viktig å markere at de (svært tyrkiske) grekere (som har samme folkedrakter, musikk, mat og brennevin som sine tyrkiske nabør - bare ikke si det høyt til dem, for da får du juling!) er EUROPEERE, mens tyrkere, syrere, egyptere osv er ASIATER, som er noe HELT ANNA.

Etter å ha vært i de fleste statene rundt det indre Middelhavet, der den moderne kulturen er prega av de samme nye og gamle kolonimaktene (England, Frankrike, Tyrkia, Bysants, Roma, Athen, Fønikia, Persia, Assyria, Babylonia, Egypt osv ...), og av smeltedigelen av gammal Midtøsten-kultur og VestEuropeisk/NordAmerikansk industrikapitalisme, og av søsterreligionene Jødedom/Kristendom/Islam (som sett fra fx indisk eller kinesisk synsvinkel er nesten HELT like!) må jeg innrømme at jeg få'kke øye på skillet.

Og for 3 500 år sida? Kreta "Europa", Kypros "Asia" og Egypt "Afrika"? Næh, gåduhjem!

Riktignok skreiv forfattera for 100 år sida (lojalt!) at kulturen på Kreta hadde utvikla seg nesten helt isolert, og uten særlig påvirkning fra fx Egypt ... Aa ja? På ei OEY, der de fra første øyeblikk var avhengig av skipsfart?

Som naboland av Kypros (dvs "KopperLandet"!), som skipa kopper over hele MiddelHavet? Og til tross for at alt Evans fant egyptiske varer i "palassene", inklusive egyptisk hyerolglyffskrift? Og at den "minoiske" sivilisasjon var en BRONSEalderSivilisasjon, som altså trengte TINN, og historikere diskuterer om tinnet kom fra "SørArabia, Bøhmen (i det nåværende Tsjekkia) eller Cornwall" (nå i England!)?

(At de i bronsealderen trengte LANGE handelsruter, og faktisk MER kunnskap om fjærne land enn i JAERNalderen 1000 år etterpå, nettopp fordi TINN var skjeldent, skal være et poeng den norske historikeren Brøgger understreka på 30-tallet. (Jeg har desverre ikke fått lest'n ennå. Hvis noen SteinLesere har bøker å anbefale av ham (eller andre) om sånne temaer, så sent gjerne et brev!)

Men nå veit vi jo, fra de flotte veggmaleriene i ruinene på Oeya Thera (i dag Santorini) som eksploderte i et vulkanutbrudd for 3 500 år sida, at "minoerne" hadde vakre og gode båter. Så vi kan glemme den der.

Sånn sett bekrefter Kreta ihværtfall en BIT av Thor Heyerdals teorier, som vi drøfta Under Steinene 77 og 78: Det VAR mye viktigere med skipsfart - LANGE reiser, over AAPENT hav! - i gammal tid, enn det vitenskapen i nyere tid har likt å innrømme.

Men altså: Hele historia om "Den Minoiske Kultur" er et LæreStykke om "vitenskapens objektivitet" - og om vitenskapens viktigste PRODUKT, Informasjon! - som bl.a. ær POLITISK verdifullt - i år 1910, og i år 2001.

Og sjølsagt åsså OEKONOMISK verdifullt, fx som utgangspunkt for en av verdens største INDUSTRIER - turismen. (Og passer ikke Info'n i første omgang, så kan ekspertene reprodusere den og klippe den til, så den passer bedre etterpå. Skreddersøm!)

Sand fra Sahara

Dette tenker jeg, mens jeg står utafor et hotell helt øst på øya, om kvelden, og ser etter en drosje ute i regnet.

Dagen etter oppdager jeg at den svarte skinnjakka mi er fulle av grålig-oransj flekker - og lurer på om det var så sølete? Og om jeg blei spruta ned av en bil som kjørte forbi?

Så ser jeg at alle bilene som står parkert langs gatene er fulle av de samme flekkene. Og leser i avisa at det var Sand Fra Sahara i regnet som falt over Athen!

Jeg er langt sør for Athen! Sand Fra Sahara! Det er flott!

Det ER jo flott åsså, å besøke "minoiske palasser" (eller hva de nå er?) som IKKE er restaurert av de samme murera som laga BerlinMuren (ihvertfall ikke for jævlig) - å gå mellom murene i de uforståelig trange, små romma, og forsøke å forstå åssen disse annlegga var TENKT BRUKT av dem som bygde dem (når de fikk fred til det fra "dronningas" ustanselige mas om å "bade i eselmjælk" heh, heh!)

De ER fine! OG steika rare, fx Zakros, på OestKysten, som ligger i en ufruktbar, uveisom, steinete AVDAL ved kysten, et sted som minner om "uren, luren, himmelturen", "ein plass der ingen skulle tru, at nokon kunne bu"! HVORFOR?

Det ER en spennende - og historisk viktig! - kultur her, med sine flotte bygninger (som riktignok ligger flate) - dels vakre og ihvertfall spennende gjenstander (tilmed de som ikke er laga etter 1910) - og fram for alt: De overmåte vakre, livlige veggmaleriene.

Riktignok restaurert de åsså, sånn at de vanligste (prospektkort)bildene av dem ofte er MINST like mye 1900-tall som 1500-tall f.kr., men det er NOK igjen av de gamle til at vi kan nyte en fantastisk kunstnerisk stil, en friskhet i farger og strek, som gjør å se dem på museet i Heraklion og Athen til en av de store kunstopplevelsene i Verden.

Og Faistos-diskosen, ("verdens første worm-harddisk!") - den merkelige 3 600 + år gamle leirskiva med underlige billedtekn STEMPLA INN på begge sider som det ikke er finni maken til noe anna sted, er en av de herrrligst! myxtixeste! eldgamle ting som fins på noe museum i Verden! (Og verdt turen til Heraklion aleine, for en gærning som meg ...)

Og, altså, egentlig ... FORFALSKNINGENE til Evans er I SEG SJOEL ei strålende historie! (Både som Historisk SciFi og som Krim Fra Virkeligheta er'n YPPERLIG!) Som KUNST (art nouevau) (eller, som Nerdrum ville sagt, Kitsch!) er fx SlangeGudinnene dessuten riktig bra, syns jeg (når min moralske indignasjon har lagt seg ...)

(Er det ikke egentlig urettferdig at bare forfattere og journalister og politikere og politifolk skal ha lov til å juge, og fx IKKE arkeologer og fysikere?)

Og Kretas Fjell! Og Kretas OPPROER! Og Kretas brutale tyrkiske undertrykking, og brutale greske, antityrkiske etniske rensing etterpå (med samt ødelegging av islamiske kunstminner, noe FN aldri har protestert mot - ettersom Hellas jo, i motsetning til Afghanistan, er et Europeisk Land!) Og Kretas Store Demokrater, og Store Radikalere, og Politisk Undertrykte av Okkupanter i Krigstid og Fascister i Fredstid - hyggelige, vennlige, ofte hardt mishandlete FOLK!

Alt dette gjør Kreta til en God (og Bitter, og Sørgelig) og Søt, og INTERESSANT og LAERERIK, tripp!

Morder på ferie

Men hva har alt dette med Nr. 100 av Tøgrims Hemmelige Datasted Under En Stein å gjøre?

Alt.

Dels fordi Tøgrims tilnærming til Tekno alltid har vært HUMANISTISK. Det handler om maskinene og Menneskene og SAMFUNNET, mer enn bare DataInnmat.

Det store MORALSKE spørsmålet er: AASSEN GAAR DET MED OSS?

KunnskapsSpørsmalet blir, ut fra det: Kan vi LAERE noe som vi kan BRUKE for at det skal gå BEDRE for folk (barn, og gamle damer, og middelaldrende menn, og byer og små og store nasjoner, og bygder i fjellet på Kreta, og blomster og katter og gamle statuer og teaterbygninger og Litterære Verker og fotballag og andre Viktige Vesener?)

TilnærmingsMåten til Tøgrim er HISTORISK. For skal vi forstå åssen Tekno forandrer Samfunn FRAMOVER, må vi vite/skjønne åssen Tekno forandra Samfunnet FOER.

Kreta (og Kypros, og Egypt) er BRONSE. Samtidig er det ByBebyggelse, STAT, ADMINISTRASJON, SKRIVEKUNST. Og det er handel. Sjøfart. Transport.

(En?) TeknoRevolusjon(er?) ca 3000 f.kr. (?) som forandrer MidtOesten og India og Kina enormt (og England? Og Orkney-Oeyene, fx?) (og som påvirker - eller IKKE påvirker - den utviklinga i Mexico og Peru som starter omtrent samtidig?) -

- og som igjen ender i nye TeknoRevolusjoner som kommer når JERNET avløser BRONSEN - og etterhvert slår istykker EGYPTS og Babylons-Assyrias og Kretas/Kypros' makt, og legger grunnlag for de runde PENGENE vi fortsatt bruker (noen få år til) og STORRIKENE til bl.a. Alexander og Julius Cæsar som vi fortsatt bor i ruinene av.

Evans og Schliemann er åsså barn av TeknoRevolusjoner. Av Dampen og Telegrafen og Storbyene og NasjonalStatene og Framtidstroa de nye markedene for AVISENE og BOEKENE som skapte et behov for Vitenskapelige og Historiske Sensasjoner!

Dette tenker jeg mens jeg drikker øl og hører bølgene fra det Libyske Hav og leser en av Historias Siste PapirAviser (som de vil si, om 50 år).

Der står bl.a. om saka mot ei dame som ULOVLIG har drivi et Budhistisk Tempel i Aten!

(I Hellas ær'e nemlig FORBUDT å drive NOEN slags religionsdyrking uten å MELDE FRA til STATEN først. Noe som handler om BALKAN - forresten et tyrkisk ord som betyr FJELL. Greske politikere liker det ikke, de foretrekker å si at Hellas ligger i SørOestEuropa. No som ikke hindrer dem i å bruke mye tid og krefter på no som er typisk BalkanPolitikk: Diskriminering mot alle som ikke er 100% Grekere.) Avisa røper en viss usikkerhet når'e gjelder å vurdere om buddhister virkelig er noen TRUSSEL mot Hellas.

Det står åsså at en MORDER ved navn Papadoupoulos (akkurat som den gamle sjefen for militærdiktaturet!) har ROEMT mens han var på perm. Han kom ikke tilbake, enda han bare hadde sona litt over 10 år av tilsammen 8 livstidsdommer for tortur og massemord.

"Herr Død" (som avisa kaller ham) var JURISTEN i ei sak jeg husker godt fra 1980-tallet.

En MorderBande i Athen spesialiserte seg på ENSOMME, GAMLE, RIKE folk uten SLEKTNINGER. De fanga og torturerte dem til de underskreiv testamenter der de ga alt de eide i arv til Banden. Som så drepte dem.

Spillet gikk fint, helt til en rik gamling uheldigvis hadde en gammal bror i Kannada som slett ikke var dau, og ikke senil heller! Han kom rasende hjem og sjekka opp hvem disse arvingene var ... og dermed åka de inn.

"Herr Død" var mannen som skreiv testamentene ... Dessuten var han politiker: ORDFOERER i en forstadskommune til Athen! (Avisene sier ikke for hvilket parti ...) På avisbildene smiler han bredt - sikkert et PolitikerPortrett (for ingen smiler sånn nar de får 8 x livstid, vel?)

Nåja. Pappadoupoulos blei altså lei av det hele og stakk av. Hans venner tror han er i (ex-jugoslavisk) Makedonia - det var ihvertfall dit han sa han hadde tenkt seg FORRIGE gang han stakk av, i 1992!

Fengselsdirektøren sier til avisene at de færreste stikker av fra perm - og jeg, som ikke er tilhenger av å låse inn folk og kaste bort nøkkaern, syns jo det er et poeng. På den andre sida er det ikke alle som har 8 ganger livstid for massemord, heller? Jeg merker meg ihvertfall at "Herr Død" muligens er å vurdere som en mindre fare for det greske folk enn De Illegale Buddhistene ...

Den Nye LivsStilen

Er jeg på viddene nå?

NEI! For her kommer vi til Tøgrims Andre Poeng:

- Aa skrive om Tekno og Mennesker, handler åsså om å skrive om åssen Tekno forandrer det ENKELTE MENNESKELIVET.

"Herr Døds"? Ja, kanskje.

(Ville han blitt tatt i år 1900? Kanskje ikke. MEN: Ville det vaert en masse RIKE, ENSOMME folk som kunne DREPES uten at noen BRYDDE SEG i år 1900? Athen er en INNFLYTTERBY der få kjenner hverandre (for 150 år sida var den vesentlig bebodd av ALBANERE - ei sak det ikke er høflig å snakke for høyt om, for mange grekere mener at albanere IKKE hører til de mest høytstående delene av dyreriket).

(Gir jeg noen av mine lesere IDEER om åssen de kan tjene seg rike i InnFlytterByen OSLO nå? NEI! Tenker jeg. Steinen har BARE SNILLE LESERE!) (Og vil han bli spora i Makedonia pga bruk av bankkort eller Epost? Osv.)

Men først og fremst TOEGRIMS liv.

Min DROEM om Tekno har alltid vært, at den skal befri meg fra å jobbe på ETT STED.

Drømmen om Hele Kloden Som ArbeidsPlass! (Kanskje har "Herr Død" den samme drømmen? Uha!) Men altså: Aa jobbe i skauen, eller på ved et hav, eller skrive om SkoleSpørsmål i Norge eller TelefonKonkurranse mellom USA og Kina fra en bar på stylter over jungelen i Laos ...

5000 mil med Lille Tosh, skrivi i 1990, som jeg la Under Steinen 15 i 1996, handla om den drømmen. Da jeg dro til Afrika med den første LommeMaskina Poquet seinrere samme år, var det mer av det samme. Jeg og Harrybamsen min, som ligger Under 21, var den første Nøtta der jeg pekte på åssen MobbTelefonen ville revolusjonere DAGLIGLIVET for DATABRUKERE. 1999-Artikkelen fra PCWorld, Med Kontoret I Lomma (som kommer Under Steinen Snart!) var et praktisk EKSEMPEL på det jeg drømte om få år før: Skrivi og sendt fra en parkbenk, i ly for regnet under et tre, i Berlin Zoo.

Mannen som tok med seg bærbær PC i kajakken da han padla fra NordKapp til LindesNes var et forbilde jeg var misunnelig på. Så langt ha'kke jeg kommi enda ... Men okei. Noe sånt er MAALET, ja:

Alltid Online! Frigjort fra Tid Og Sted! (og ikke bare skrift, men TALE, LYD, BILDE, REDIGERING - hvor som helst, mens jeg er ute og går i fjella i Andes, mens jeg spiser i India, mens jeg sitter på ... (nei, glem det, det var et SMAKLOEST eksempel!)

Og, på den andre sida: kunne kommuniseres MED overalt og alltid. Av vennene mine, dem jeg er glad i, dem jeg krangler med - (og de ganske få, jeg unner med den skjeldne luksus å hate!)

Nyhetene, de (ofte sørgelige) politiske og (ofte gledelige) vitenskapelige. Kulturen, alle de store bøkene (og etterhvert musikken! og bildene (hvis ikke Bill eier dem alle samma!) og Filmene (ditto!)

SAMTIDIG som jeg bryter ut av den kjedelige, isolerte ForfatterRolla, slutter å sitte på mitt lille kott og SkriveOgSkriveOgSkrive, hatefullt, unormalt og perverst for et menneske som kan gjøre mere interessante ting i dette korte livet.

Går det an?

Og er dette noe som IKKE bare gjelder MEG, men som åsså kan ha interesse og gyldighet for DEG (som IKKE er forfatter og svindler eller massemorder, men fx noe helt anna - lærer kanskje, eller drosjesjafør, eller programmerer, eller gartner, eller (uha!) SkatteEkspert?)

SKAPER den nye Teknon PRAKTISKE muligheter for HELT NYE MAATER AA LEVE PAA (akkurat som toget, og bilen, og telefonen, og radioen da de kom - only more so?)

Les Steinen og du kan se at det har vært et HovedTema fra Første Oeyeblikk!

Altså hører DISSE TO TEMAENE -

- Historia/Teknologien/Samfunnsforandringene/informasjonen!

- og Forandringene av LivsMulighetene! - hjemme Under Steinen 100.

Makedonske Egyptere ...

Hva Steinen ER har jeg skrivi om FOER -

på diverse FORSIDER, og fram for alt da vi RELANSERTE Steinen - Nummer 33!

Her er KJERNA i det jeg sa, i den siste månten i det siste året i det forrige årtusenet - (minus en del ORD ...):

"Men hva ER STEINEN?

ET LITTERÆRT VERK.

Det FØRSTE av sitt slag (på Nettet) i Norge.

Det er, til nå, IKKENO skrivende menneske som har GÅTT UT med et sånt brageløfte som dette:

Å legge ut,

i VARIG form,

ALT de har gjort

tilgjengelig for ALLE i Verden,

for ALLTID

Men dette er ikke den STØRSTE målsettinga.

Den største er å være BRA.

Intellektuelt interessant og VIKTIG. (En VIKTIG Stein!):

Steinen skal gi et ALLSIDIG bilde av FLEST MULIG sider ved den veldige revolusjonen som er i gang nå. Du skal kunne få IDEER og PANORAMAER og SMÅ og STORE INNSIKTER.

OG LITTERÆRT BRA: manisk og mangetydig og morsom og mystisk! (En VAKKER Stein!)

Å skape EN NY MÅTE Å FORTELLE PÅ!

er min ubeskjedne hensikt med STEINEN!

Du, min eneste framtidige leser - som KANSKJE finner denne Nedslitte Rullesteinen under en Fremmed Stjerne - veit KANSKJE åssen det gikk! "

Okei, nå har dere (vi!) 100 Steiner her. Så åssen har'e gått - til nå?

Jeg syns Steinen har vært passe ALLSIDIG og UFORUTSIGELIG, i hvært fall:

Her er Nøtter om

- Skole og Telefoni (inklusive IsBjørner og Revolvere!),

- Nynorsk og Linux,

- Thor Heyerdahl og Hanne Harlem

- Science Fiction (bl.a. StrugatskiBrødrene) og DVD-kryptering

- Jon Johansen og Jordas måne Chruitne

- Fagforeninger og Laos (med Opium ...)

- Avisenes Død og Egil Olsens FotBallTeorier

- og ... (men det er bedre at du kikker gjennom lista og leser sjøl!)

Steinen har forbausa MEG. Bl.a. at jeg kom til å skrive så mye om Fotball (5 store Nøtter i 2000!) og KopiRett (enda flere store Nøtter!) mens det derimot blei så lite om fx Esperanto ...

Men det jeg syns jeg HAR fått til, er å Fortelle Historier. Som bl.a. denne her:

I avisa jeg leste på bordet i havna i Rethymnon, rett før jeg gikk inn i NettKafeen og skreiv videre, sto en reportasje om EGYPTERE i Makedonia -

(det samme Makedonia der Morderen Papadoupoulos kanskje gjemmer seg)

(som grekera kaller "FYROM" - "Former Yougoslav Republic Of Macedonia" - fordi de nekter denne lille, nye staten retten til NAVNET Makedonia, som de sier var gresk. Fordi Alexander den Store var gresk. Hm. Hm. Hm. sier jeg høflig, med tanke på at noen av mine greske venner kanskje leser dette her!)

- dvs noen få tusen folk som REGISTRERER seg som EGYPTERE av nasjonalitet!

De sier de kom hit 1000 år Før Kr. som BYGGNINGSARBEIDERE. Som bevis på at de er egyptere, henviser de til to angivelig egyptiske ord, + at de lager pyramideforma kaker!

Den makedonske staten godtar det, og lar noen få tusen av sine borgere REGISTRERE seg som EGYPTISK minoritet på grunnlag av dette.

Og hvis det ikke hadde vært for Steinen, hadde DU aldri hørt om denne lille minoriteten, registrert på grunnlag av forma på ei kake!

Alvor & Tull

Reint bortsett fra at jeg er veldig FORNOEYD med denne historia (og historia om MasseMorderen Papadoupoulos, og BetongKongen Evans, og Regnet Fra Sahara, og Iridium og Isbjørnene på Svalbard ...) så har denne pussige saka ei alvorlig side:

Grekera ler av den. (Det er derfor de trykker den.) Grekera syns nemlig det er LATTERLIG at noen skal få registrere seg som nasjonal minoritet, bare fordi de sier de er egyptere ...

Men det er fordi grekera syns det er latterlig at noen skal få registrere seg som nasjonal minoritet i det hele tatt. Makedonere fx: Grekera vedtok LOVFORBUD mot å KALLE seg makedoner. (X hundre tusen i Hellas som snakker et slavisk språk nærbeslekta med bulgarsk og som kanskje fortsatt er flertallet rundt Tessaloniki?) Tyrkere: X hundretusen til, åsså forbudt å registrere seg som det.

Så at de rare Makedonerne lar EGYPTERNE få REGISTRERE SEG? Ha! Ha! Riktignok er ikke Makedonia verdens MINST diskriminerende stat - de har fx KVOTERT Albanere i høyere utdanning (max to i hver familie!) - no som sjøl FN nå kritiserer, når de drøfter årsakene til det albanske opprøret i Tetovo.

Men altså: Albanere? I Hellas er de X hundre tusen til (noen påstår flere ...) - og det fins fortsatt masser av dem fx rundt Athen. Men UNDERVISNING på albansk i Hellas? Utenkelig! (Til gjengjeld kritiserer Hellas Albania for å diskriminere grekere. Enda der har det ALLTID vært greske skoler, tilmed i den hardeste Hoxha-tida.)

Den morsomme historia (for den er det!) har altså en undertekst.

Den handler om et Balkan, en verdensdel der kruttet fortsatt er tørt og fyrstikkene er mange (ikke langt fra her hvor jeg skriver fins et kloster som gikk i lufta på 1860-tallet og tok med seg en mengde barn, kvinner, munker og tyrkiske soldater, i følge legenden fordi grekerne heller ville sprenge seg i lufta enn overgi seg etter et tapt opprør).

Jeg sitter på ei øy der tyrkere bodde i flere hundre år (og åsså en god del gresk-talende muslimer) men der INGEN er igjen etter første verdenskrig, der moskeene detter ned (hvis de ikke alt er rivi), i en by der den tyrkiske kirgegården er gjort om til byparkpark. Jeg har gått gjennom et gjel, der de siste kommunistiske opprørne etter 2. verdenskrig (da de var gode patrioter og fikk støtte av Vesten) blei slått i kamp i 1948, men de siste partisanene lå i skjul i fjellet helt til militærdiktaturet falt i 1974, 26 år etterpå. DA fikk de amnesti og kom ned!

Altså der Kretanera - som er hyggelige, kampvillige, modige, patriotiske, demokratiske - og sjåvinistiske, med ei historie bak seg med blodige opprør og blodig undertrykkelse, akkurat som de andre grekera - er merka av ei historie som har vært mye mindre snill enn fx i Norge.

(Akkurat som nabofolka Serbere, Albanere, Bulgarere, Tyrkere, Syrere osv. - alle sammen strålende mennesker, kulturfolk som det er trivelig å besøke, alle samma med sår etter undertrykkelse som de liker å vise fram, og alle samma med lik i skapet som naboene deres liker å vise til.)

Dette er viktig for meg å LAERE om sånt. (Det er derfor jeg reiser rundt i Verden, når jeg kan!) Det er åsså viktig for meg å SKRIVE om det.

Internett og Steinen gir meg MULIGHET til å skrive om sånne historier.

Samtidig vil Internett FORANDRE åssen disse landa (Balkan!) forholder seg til sine EGNE historier. Det æ'kke bare meg som sitter på NettKafeer som nå fins i ALLE landa rundt Indre Middelhav, og skriver til hværandre og søker nyheter og sprer Info.

Alt dette (Dvs. åssen BALKAN endrer seg! og Tøgrims Endringer!) er deler av den STOERSTE historia om Den Store TeknoRevolusjonen som raser ved inngangen til det 21. århundret:

Det du kan kalle den HUMANISTISKE InterNettHistoria. Aassen Nettet endrer menneskenes KULTUR og LIV.

BarneSpisende Revolusjon?

Dette skriver jeg i april 2001 - en måned da ei ANNA side av Den Humanistiske DataRevolusjonen er at NettAksjene KRÆSJER, og vi KANSKJE er inni den største AksjeKrisa sia 1929.

DataRevolusjonen SPISER ikke sine egne barn, men den gir dem ihvertfal forferdelig mye å gjøre, sa jeg Under 33.

Da hadde Steinen akkurat gjort en god avtale med DinSide (Dvs, i 1998, men vi kom ikke skikkelig i gang før 1 1/2 år seinere) - og TimeWarner/AOL var den største FirmaSammenSlåinga i VerdensHistoria, målt i børsverdi på det nye selskapet.

Nå derimot - kan vi vel kanskje si at kræsjet Spiser noen av NettBarna?

Et av ofrene er jo åsså Steinen - i den betydninga at DinSide, fra og med 97, var nødt til å si opp avtalen med Oss, noe begge sider beklager. Og det er ikke noen hemmelighet at det skyldes innskrenkninger som raser gjennom hele den Norske NettPressa NAA.

Vi var godt fornøyd med samarbeidet med DinSide, som vi fortalte under 97. De ga oss generøse vilkår for å legge ut 64 Steiner, + Sjaine Opp & NyUtlegge Steinene 1 til 32.

Det er klart at vilkåra for Steinen Etter DinSide er magrere.

Betyr det at Steinen Aassa star i fare for å Forsvinne i NettNedGangen?

Nei. Bl.a. fordi vi har den fordelen at vi er så magre fra før av!

Det er BILLIG å lage Steinen. Det er enklere for Tøgrim å prioritere tid til den når han veit at han får betalt (noe forsinkelsene de siste ukene illustrerer ...) Men det er fullt ut MULIG å fortsette i årevis UTEN betaling.

(Mange av Nøttene skal nemlig alltid være saker TOE har fått betalt for før. Dessuten skriver han ustoppelig, uansett. Og får betalt for skriving, foredrag, konsulentarbeid osv. UAVHENGIG av Steinen - men ofte på oppdrag han har fått fra folk som har LEST Steinen!)

I motsetning til STOORE NettSteder, som hadde som mål å vokse og VOOOKSE og legge grunnlag for aksjeemisjoner og tjene penger, kan derfor Steinen fortsette gjennom magre tider i NettMarkedet uten å behøve å tenke på å Stenge Dørene. (Det er ikke Oekonomi, men Tøgrims Travelhet, som er den største Trusselen mot Steinen - mot dens Hyppighet og Utvikling, i hvært fall.)

De Neste 100 ...

Tøgrims analyse er at den nåværende Nedgangen på NettBørsen er et overflatefenomen - eller, dypere sett: Et SYMPTOM på det VIRKELIGE NettMarkedets fortsatte OPPGANG.

Det VIRKELIGE NettMarkedet er skapt avStorSelskapenes og Statenes historiske REORGANISERING - deres veldige investeringer i maskiner, programvare og mennesker, som ikke viser NOEN tendens til å bremse, og som vil fortsette i mange år framover.

SpekulativeOverInvesteringsBobler på Børsen av den typen som vi nå ser, er NOEDT til å skje i denne typen perioder med langvarige, enormt økende TeknoInvesteringer. Det skjedde da jærnbanen kom, telegrafen, bilen, radioen. Ingen av disse boblene stoppa eller forsinka den langvarige teknoboomen! Det nåværende kræsjet vil åsså gå over, og vi får plass til MINST et kræsj til før 2010.

Fra det Store Samfunnet til Den Lille Steinen, nå: På slutten av 90-tallet fikk Steinen mange Tilbud. Folk som sa at Innhold var Konge, ville gjærne betale for den. Bernhard Steens for DinSide var det mest generøse og enkleste for oss, samla sett.

Nå er det tørke. Samtidig er Innhold fortsatt Konge (og blir mer Konge år for år!). Men Steinen skriker ikke etter kapital for å overleve. Derfor er vi ikke NOEDT til å skaffe noen som vil betale for den nå.

Betyr det at vi gjerne VIL ha en ny kommers avtale på plass for Steinen? Ja, sjølsagt! Men ikke en hvilken som helst slags!

Nå hærsker det mye hysteri i NettBransjen. Ideer om at det gjelder å få tak i markeder, der folk er villig til å BETALE for å klikke på InterNett (tøv, sier vi, og vi har forklart hvorfor mange ganger.) Oppfatninger av Innhold som leiter etter et slags Minste Felles Multiplum (StoreBror På Nettet - Se Nakne NaboJenter I Dusjen!) - som et uttrykk for stor genialitet (enda denne typen modeller bare vil gi god fortjeneste på kort sikt, til overaskelseseffekten har gitt seg.)

Vi vil ha en kommers avtale den dagen vi finner en som gir oss friheta til å la Steinen være Steinen:

Et INTELLEKTUELT produkt, av interesse for DEG - du som grubler, enten du er DataDame eller Lærer eller Kapitalist eller Statsbyråkrat eller KommunistFaen, du som klikker deg inn fordi du er ute etter IDEER og ikke TidTrøyte.

Det æe'kke så mange av deg som av dem som vil betale for å få et glimt av Unge Innsåpa Kvinnelige Kjønnsorganer! Men du er til gjengjeld en mye mer VERDIFULL leser. For du er en person som (direkte eller indirekte) er med på å FORME Nettet. Du jobber med NettSteder - eller med Skole - eller i Kommunen - eller i Orga'sjon, eller du Investerer Kapital! (eller kjemper Mot Kapitalen!) Det betyr at du er interessant å nå ...

(Jeg hater den klisjeen, men i reklamebyråspraket er du (oftere enn du sjøl skjønner) "en beslutningstaker".)

Derfor KOMMER folk til å være interessert i å Putte Penger I Steinen Igjen.

Men samtidig kan vi VENTE til vi får avtalen med folk som skjønner hva vi driver med. Og fordi vi er ute etter Penger for Steinens Skyld - og IKKE driver Steinen for Pengenes Skyld! Tåler vi å vente. Og det betyr - kanskje! å vente til Neste BobleTopp Nærmer Seg.

(Betyr dette at vi er IKKE interessert i å snakke med fx LESERE som har lyst til å Putte Penger i Oss - evt FOER? Sjølsagt snakker vi gjerne! Men det betyr at vi STRESSER ikke. Og akkurat nå tar vi det med ro, og går ikke ut og LEITER før vi ser at markedet snur.)

I mellomtida ... betyr det at Steinen Fortsetter Som Før.

Hver Uke? Kanskje ... det må vi vurdere (jfr den LAAANge uka før Steinen 100!)

Det betyr at vi UTSETTER en del sånt som vi gjærne SKULLE gjort til et viktig jubileum, som dette:

Vi skulle gjerne Shaina opp En Runde Til. Gått gjennom alt, fixa daue linker, retta feil, oppdatert. Okei det kommer! Me skal koma, om inkje så brått!

Enda viktige er at vi i over et år har LOVA å gjøre NYE ting Under Steinen. Akkurat HVA har vi ikke hatt lyst til å si - vi ville heller overraske dere ... og vi vil fortsatt ikke si det ...

Men EI av sakene som opplagt mangler, og der vi hadde håpa å komme lenger, er TemaOversikter for SteinLesere. HVOR fins Science Fiction og Telefon? Diskusjon av Penger, Aksjer, Copyright, Fagforeninger, Kvinner og 3. Verden?

Der hadde vi åsså håpa å komme lenger. Nå blir det utsatt. Ei stund.

Men! Ikke for alltid! Ja, det KOMMER!

Og Steinen 200?

Den kommer! Og 300! og ...

Så! Venner! Likte dere de første 100 Steinene og de første 5 åra?

Vi lover dere at de neste 100 skal ta MINDRE tid - og at de neste 5 åra skal bli MER Spennende Under Steinen!

Dette er skrivi på 6 NettKafeer i fire byer, mens jeg hosta meg gjennom april 2001.

Etter at jeg har jobba med Steinen på NettKafeer i 11 land (minst?), i det siste året ...

Bremse? DataRevolusjonen? Glem det. Slutte Steinen? Jeg? Never!

Nå er det mørkt utafor, i Rethymnon. Sola er gåt ned. Men kvelden er mild. Jeg logger av, og går ned i havna for å sitte og se på menneskene og havet over kveldsmat og en øll!

(Kreta, 2001 - april)

tron øgrim